Posty

Wyświetlanie postów z maja 15, 2016

Bezglutenowe batoniki musli

Obraz
Składniki na 8-10 batoników: około 120g płatków owsianych górskich, łyżka kakao (można pominąć), 8 daktyli, 60g migdałów, 80g orzechów włoskich, 2-3 łyżki miodu, wrzątek, 60g moreli suszonych, 2 łyżki masła orzechowego. Przygotowanie: Daktyle zalać wrzątkiem (tylko tyle żeby się całe zamoczyły) i dostawić na 10 minut. Następnie zmiksować na gładką masę. Do garczka dodać masło orzechowe, masę daktylową i 2-3 łyżki wody. Całość podgrzać żeby składniki się połączyły. Migdały, orzechy i morele posiekać na mniejsze kawałki. Do garczka dodać płatki owsiane, orzechy, migdały, morele i kakao. Dokładnie wmieszać. Na samym końcu dodać miód. Masę wyłożyć w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30-40 minut w temperaturze 150 stopni. Zostawić do całkowitego wystygnięcia i pokroić w batoniki.

Domowa pomarańczowa ice tea

Obraz
Składniki: 2 litry zaparzonej herbaty dobrej jakości, ja używam mojej ulubionej English Breakfast, dwie większe pomarańcze, miód, sok z połowy cytryny, woda. Przygotowanie: Jedną pomarańczę obrać i usunąć białą skórkę i wyciąć cząstki miąższu. Wrzucić je do rondelka i zalać wodą tylko tyle żeby zakryły cząstki pomarańczy. Gotować około 20 minut i dodać do herbaty. Dodać sok z cytryny oraz miodu do smaku. Drugą pomarańczę sparzyć, pokroić w plasterki i dodać do herbaty. Odstawić na minimum 2 godziny a najlepsza będzie po całej nocy.  Można dodać jeszcze listki świeżej mięty.

Bezglutenowe placuszki z cukini

Obraz
Składniki: dwie średniej wielkości cukinie (sł), olej kokosowy do smażenia (sł), jajko (sł), szczypta kminku mielonego (sł), pół łyżeczki pieprzu (o), świeża mięta (o) lub suszona (o), 2-3 łyżki mąki ryżowej (o), szczypta imbiru (o), półtorej łyżeczki soli (słn), sok z cytryny (k), koperek (k), jogurt naturalny lub grecki (k), kurkuma (g). Przygotowanie: Jogurt naturalny przelać do miseczki (k), dodać małą szczyptę kurkumy (g), małą szczyptę kminku mielonego (sł), miętę (o), szczyptę soli (słn), łyżeczkę soku z cytryny (k), posiekany koperek (k), małą szczyptę kurkumy (g), małą szczyptę kminku (sł) i małą szczyptę pieprzu (o). Sos odstawić do lodówki na około godzinę. Cukinię (sł) dokładnie umyć i zetrzeć na tarce, połowę na grubych oczkach, połowę na małych. Dodać szczyptę imbiru (o),łyżeczkę soli (słn) i odstawić na około 20 minut. Po tym czasie odlać wodę, którą puściła cukinia i dodać łyżeczkę soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), jajko (sł), mąkę ryżową (

Cięty kebab z kurczaka

Obraz
Składniki: 500g piersi z kurczaka (k), pół łyżeczki kurkumy (g), szczyptę tymianku (g), szczypta rozmarynu (g), łyżeczka oleju (sł), szczypta cynamonu (sł), 1/4 łyżeczki papryki słodkiej (sł), jajko (sł), 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego (o), szczypta zmiażdżonych ziaren kolendry (o), szczypta papryki ostrej (o),  szczypta kozieradki (o), szczypta oregano (o),  szczypta mielonych goździków (o), szczypta mielonych lub miażdżonych ziaren kopru włoskiego (o),  1/4 łyżeczki soli (słn), 2 łyżeczki soku z cytryny (k). Przygotowanie: Mięso (k) zmielić, dodać kurkumę (g), jajko (sł), kmin rzymski (o), kolendrę (o), kozieradkę (o), połowę soli (słn), łyżeczkę soku z cytryny (k), rozmaryn (g), cynamon (sł), paprykę słodką (sł), paprykę ostrą (o), oregano (o), mielone goździki (o), ziarna kopru włoskiego (o), sól (słn), łyżeczkę soku z cytryny (k) oraz tymianek (g). Na patelni zwykłej lub grillowej rozgrzać olej (sł). Z mięsa uformować dużego "klopsa". Obsmażyć z ka

Pasta z kurczaka do kanapek

Obraz
Składniki: 3 podudzia z kurczaka (k), sok z cytryny (k), kurkuma (g), wrzątek (g), liść laurowy (g), pół łyżeczki kminku (sł), łyżka majonezu (sł), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł), pół łyżeczki musztardy stołowej (o), dwa ziarna ziela angielskiego (o), pieprz (o), sól (słn). Przygotowanie: Do gotującej się wody (g) dodać liść laurowy (g), kminek (sł), ziele angielskiego (o), parę ziarenek pieprzu (o), łyżeczkę soli (słn), podudzia (k) i szczyptę kurkumy (g). Gotować godzinę, wyjąć z wody i zostawić do ostygnięcia. Następnie oddzielić mięso od kości, wrzucić do rozdrabniacza i dodać majonez (sł), lekko rozdrobnić (powtarzać po dodaniu każdego składnika), następnie dodać paprykę słodką (sł), musztardę (o), szczyptę pieprzu (o), szczyptę soli (słn) i około łyżeczki soku z cytryny (k).

Zupa krem z zielonych szparagów

Obraz
Składniki: 500g szparagów (sł), pieprz (o), papryka ostra (o), sól (słn), wywar   (k), koperek (k), łyżka śmietany (k), tymianek (g), kurkuma (g). Przygotowanie: Szparagom usunąć zdrewniałe końcówki. Odciąć łodygi. Przygotować wywar według przepisu. Dodać szczyptę tymianku (g), łodygi szparagów (sł) i gotować około 5-7 minut aż łodygi będą miękkie. Następnie zupę dokładnie zmiksować, dodać szczyptę papryki ostrej (o), pieprz (o) i sól do smaku (słn), Wrzucić posiekany koperek (k) i szczyptę kurkumy (g). Zahartować zupą łyżkę lub dwie śmietany, dodać do zupy i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Górne części szparagów, które wcześniej odcięliśmy zgrillować i podawać z zupą.

Cytrynowo-tymiankowy pieczony kurczak z młodymi ziemniakami

Obraz
Składniki: cały kurczak (k), łyżeczka soku z cytryny (k), mała cytryna (k), tymianek (g), około 500g młodych ziemniaków (sł), olej (sł), papryka słodka (sł), cząber górski (o), pieprz (o), sól (słn), koperek (k). Przygotowanie: Cytrynę dokładnie sparzyć. a następnie naciąć wzdłuż w 4 miejscach. Cytrynę włożyć w środek kurczaka. Do miseczki wlać 3 łyżki oleju (sł), dodać pół łyżeczki papryki słodkiej (sł), szczyptę pieprzu (o), większą szczyptę soli (słn), sok z cytryny (k) i pół łyżeczki tymianku (g). Natrzeć kurczaka przyprawami i zostawić na 2 maksymalnie 3 godziny. Następnie włożyć kurczaka do piekarnika i z nim w środku rozgrzać piekarnik do 160 stopni (najlepiej piec w garnku rzymskim). Piec pod przykryciem około półtorej godziny. Następnie odkryć i zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze po 20 minut z każdej strony. Na koniec obrócić kurczaka na plecy i podpiec z wierzchu aby skórka zrobiła się chrupiąca.Wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 minut aby o