Bezglutenowe batoniki musli
Składniki na 8-10 batoników: około 120g płatków owsianych górskich, łyżka kakao (można pominąć), 8 daktyli, 60g migdałów, 80g orzechów włoskich, 2-3 łyżki miodu, wrzątek, 60g moreli suszonych, 2 łyżki masła orzechowego. Przygotowanie: Daktyle zalać wrzątkiem (tylko tyle żeby się całe zamoczyły) i dostawić na 10 minut. Następnie zmiksować na gładką masę. Do garczka dodać masło orzechowe, masę daktylową i 2-3 łyżki wody. Całość podgrzać żeby składniki się połączyły. Migdały, orzechy i morele posiekać na mniejsze kawałki. Do garczka dodać płatki owsiane, orzechy, migdały, morele i kakao. Dokładnie wmieszać. Na samym końcu dodać miód. Masę wyłożyć w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30-40 minut w temperaturze 150 stopni. Zostawić do całkowitego wystygnięcia i pokroić w batoniki.