Purisy with hummus
Purisy Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki otrąb 2 łyżki masła 3/4 szklanki mleka sól olej do smażenia Do miski wsypuję mąkę, otręby oraz dużą szczyptę soli. Masło roztapiam, dodaję mleko i zagotowuję. Gdy mleko z masłem się schłodzą do temperatury pokojowej, wyrabiam ciasto. Dziele ciasto na 16-18 równych porcji. Odrywam po małym kawałku z porcji i rozwałkowuję na grubość bibuły. Jeżeli ciasto się przykleja wystarczy stolnicę i wałek posmarować olejem lub oliwą. Na dobrze rozgrzany olej wrzucam rozwałkowane ciasto. Smażę na złoty kolor, około 1-2 minuty z każdej strony. Najlepiej smażyć w głębokim tłuszczu. Hummus Składniki: puszka odsączonej i opłukanej soczewicy, sok z połowy cytryny, sezam zmiksowany z oliwą lub pasta tahini, sól, pieprz, ząbek czosnku, 1/4 szkalnki wody. Do wysokiego naczynia wsypuję ciecierzycę i dodaję pozostałe składniki. Miksuję blenderem lub w mikserze, na gładką masę.