Makaron z kozim serem i szparagami
Składniki (na 6 porcji): 250 g szparagów, dwie łyżki oliwy z oliwek, szczypta papryki słodkiej, dwie szalotki, papryczka chilli (ilość według preferencji), parmezan, pieprz, sól, 300 g makaronu papardelle, 200 g śmietany 18%, 1 łyżeczka soku z cytryny, 150 g sera koziego "do smarowania", kurkuma. Przygotowanie: Na patelni rozgrzać delikatnie oliwę z oliwek, dodać pokrojoną szalotkę, papryczkę chilli i na małym ogniu delikatnie podsmażyć aż zmięknie. Dodać sok z cytryny i odrobinkę kurkumy. Szparagi umyć, usunąć twarde końce i pokroić w plasterki. Pozostawić główki całe. Plasterki dodać na patelnię. Szalotkę ze szparagami smażyć na małym ogniu 5 minut. Następnie wyłączyć ogień, dodać szczyptę pieprzu i soli, śmietanę i ser kozi. Mieszać aż do połączenia się, dodać szczyptę kurkumy, papryki słodkiej oraz pieprz i sól do smaku. Ponownie włączyć ogień pod patelnią, dodać główki szparagów i doprowadzić do wrzenia bardzo powoli i na najmniejszym możliwym ogniu. Do ugotowane