Makaron z kozim serem i szparagami
Składniki (na 6 porcji):
- 250 g szparagów,
- dwie łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta papryki słodkiej,
- dwie szalotki,
- papryczka chilli (ilość według preferencji),
- parmezan,
- pieprz,
- sól,
- 300 g makaronu papardelle,
- 200 g śmietany 18%,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 150 g sera koziego "do smarowania",
- kurkuma.
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać delikatnie oliwę z oliwek, dodać pokrojoną szalotkę, papryczkę chilli i na małym ogniu delikatnie podsmażyć aż zmięknie. Dodać sok z cytryny i odrobinkę kurkumy.
Szparagi umyć, usunąć twarde końce i pokroić w plasterki. Pozostawić główki całe. Plasterki dodać na patelnię.
Szalotkę ze szparagami smażyć na małym ogniu 5 minut.
Następnie wyłączyć ogień, dodać szczyptę pieprzu i soli, śmietanę i ser kozi. Mieszać aż do połączenia się, dodać szczyptę kurkumy, papryki słodkiej oraz pieprz i sól do smaku. Ponownie włączyć ogień pod patelnią, dodać główki szparagów i doprowadzić do wrzenia bardzo powoli i na najmniejszym możliwym ogniu.
Do ugotowanego makaronu dodać sos, całość dokładnie wymieszać.
Podawać posypane parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz