Makaron ryżowy z wieprzowiną według pięciu przemian
Składniki: 30 dag chudej wieprzowiny (sł), polędwiczki, łopatki lub gulaszowego, 3 łyżki sosu sojowego (słn), 2-3 łyżki octu ryżowego (k), kurkuma (g), pół marchewki (sł), łyżka oleju kokosowego (sł), namoczone grzyby mun lub świeże shitake (sł), szczypta cukru (sł), 2 ząbki czosnku (o), 1 cm świeżego imbiru (o), szczypta mielonego imbiru (o), papryczka chilli (o), kawałek pora (o), sól (słn), około 70g makaronu ryżowego (o), pak choi (sł) (jeśli nie mamy możemy pominąć), kiełki fasoli mung (k), świeża kolendra (k) (można pominąć). Przygotowanie: Mięso (słn) pokroić w cienkie plasterki, dodać dwie łyżki sosu sojowego (słn), łyżkę octu ryżowego (k), szczyptę kurkumy (g), szczyptę cukru (sł), szczyptę imbiru (o) i szczyptę soli (słn). Tak przygotowane mięso odstawić na godzinę lub dwie. Zagotować wodę (g), dodać małą szczyptę cukru (sł) i włożyć makaron ryżowy (o). Zostawić na 5 minut. Na patelni lub w woku rozgrzać olej (sł), dodać drobno posiekaną pap