Makaron ryżowy z wieprzowiną według pięciu przemian
Składniki:
- 30 dag chudej wieprzowiny (sł), polędwiczki, łopatki lub gulaszowego,
- 3 łyżki sosu sojowego (słn),
- 2-3 łyżki octu ryżowego (k),
- kurkuma (g),
- pół marchewki (sł),
- łyżka oleju kokosowego (sł),
- namoczone grzyby mun lub świeże shitake (sł),
- szczypta cukru (sł),
- 2 ząbki czosnku (o),
- 1 cm świeżego imbiru (o),
- szczypta mielonego imbiru (o),
- papryczka chilli (o),
- kawałek pora (o),
- sól (słn),
- około 70g makaronu ryżowego (o),
- pak choi (sł) (jeśli nie mamy możemy pominąć),
- kiełki fasoli mung (k),
- świeża kolendra (k) (można pominąć).
Przygotowanie:
Mięso (słn) pokroić w cienkie plasterki, dodać dwie łyżki sosu sojowego (słn), łyżkę octu ryżowego (k), szczyptę kurkumy (g), szczyptę cukru (sł), szczyptę imbiru (o) i szczyptę soli (słn). Tak przygotowane mięso odstawić na godzinę lub dwie.
Zagotować wodę (g), dodać małą szczyptę cukru (sł) i włożyć makaron ryżowy (o). Zostawić na 5 minut.
Na patelni lub w woku rozgrzać olej (sł), dodać drobno posiekaną papryczkę (o), imbir (o) i czosnek (o). Delikatnie podsmażyć i dodać mięso (słn). Wlać łyżkę octu ryżowego (k), dodać szczyptę kurkumy (g), pokrojoną w słupki marchewkę (sł), cienko pokrojonego pora (o). Delikatnie posolić (słn), dodać kiełki fasoli mung (k), szczyptę kurkumy, grzyby pokrojone w paseczki (sł), szczyptę cukry (sł), pokrojoną w mniejsze części pak choi, namoczony wcześniej makaron ryżowy (o), łyżeczkę sosu sojowego (słn). Wszystko dokładnie połączyć. Po zdjęciu z ognia można dodać świeżą kolendrę.
Komentarze
Prześlij komentarz