Kotlet schabowy według pięciu przemian
Składniki:
- 500g schabu pokrojonego w plastry (sł),
- łyżka mąki ziemniaczanej (sł),
- pół łyżeczki imbiru (o),
- łyżeczka sosu sojowego (słn),
- 1/4 szklanki wody (słn),
- bułka tarta (k),
- jajko (sł),
- mleko (sł),
- pieprz (o),
- sól (słn),
- mąka (k),
- olej (sł).
Przygotowanie:
Do miseczki dodać mąkę ziemniaczaną (sł), imbir (o), sos sojowy (słn) i wodę (słn).
Kotlety ze schabu (słn) dokładnie stłuc na cienko i włożyć do marynaty. Zostawić aż marynata zostanie wchłonięta przez mięso.
Do głębszego naczynia wbić jajko (sł), dodać parę łyżek mleka (sł), szczyptę pieprzu (o) i soli (słn). Kotlety panierować w mące, jajku oraz bułce. Smażyć na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony aż do zrumienienia.
Czy mleko mozna uzyc ryzowe i make tez ryzowa?
OdpowiedzUsuńOczywiście, ponieważ mleko ryżowe ma smak ostry może zostać dodany w tym samym momencie kiedy mleko krowie, można je również zastąpić wodą, która ma smak słony i należy dodać ją po soli. Z mąki można w ogóle zrezygnować podczas panierowania jeśli marynata jest gęsta.
Usuń