Korzenna zupa dyniowa
Składniki: jedna mniejsza marchewka (sł), łyżeczka oleju (sł), mały kawałek selera (sł), ja dałam kawałek około 1cmx1cm, Jeden mały korzeń pietruszki (sł) 350g surowej dyni (sł), obranej ze skóry oraz wydrążonej, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki (o), pół łyżeczki startego imbiru (o), szalotka (o), szczypta gałki muszkatołowej (o), szczypta pieprzu cayenne (o), około 1/4 łyżki soli (słn), 1 litr wody zimnej (słn), łyżeczka posiekanego koperku (k), szczypta kurkumy (g), mały liść laurowy (g). Przygotowanie: W garnku o grubym dnie rozgrzać olej (sł). Marchewkę (sł) obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Selera (sł), pietruszkę (sł) oraz dynię (sł) również pokroić w kostkę i również wrzucić do garnka. Następnie posiekać szalotkę (o) i dodać do warzyw a następnie imbir (o). Całość podsmażyć około 10 minut na małym ogniu. Następnie dolać wody (sł), dodać sól (słn), koperek (k) i liść laurowy (g). Gotować na małym ogniu przez 30-35 minut. Zupę zmiksować i dodać kurkumę