Placki cukiniowe
Składniki: 500 g cukinii, 1 jajko, 3-4 średniej wielkości ziemniaki, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka soli, 1,5 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 łyżka posiekanego koperku, szczypta kurkumy, 1/4 łyżeczki papryki słodkiej, 1 mały ząbek czosnku, olej do smażenia. Przygotowanie: Cukinię dokładnie umyj, a ziemniaki oczyść ze skórki i ewentualnych niedoskonałości. Połowę cukinii zetrzyj na tarce o małych oczkach, drugą połowę cukinii oraz ziemniaki zetrzyj na dużych oczkach tarki. Do startych warzyw dodaj przeciśnięty ząbek czosnku oraz sól. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na 5 minut. Po tym czasie odlej cały płyn z warzyw. Do masy dodaj mąkę, koperek, kurkumę, paprykę słodką oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj. Smaż na patelni z dodatkiem tłuszczu po około 3 minuty z każdej strony. Placki możesz podawać z sosem jogurtowo-czosnkowo-koperkowym, sosem tzatziki czy z gulaszem.