Posty

Wyświetlanie postów z kwietnia 10, 2016

Pasztet z indyka według pięciu przemian

Obraz
Składniki na foremkę o wymiarach 24x11cm: 300-350g mięsa gulaszowego z indyka (o), 100g wątróbki z kurczaka (k), kurkuma (g), 3 litry wrzątku (g), liść laurowy (g), 2 marchewki (sł), 1 jako (sł), kminek (sł), olej (sł), pietruszka (sł), kawałek selera (sł), kawałek pora (o), mała cebula (o), ziele angielskie (o),  pieprz (o), sól (słn), natka pietruszki (k), pół namoczonej czerstwej bułki (k). Przygotowanie: Do gotującej się wody (g) dodać marchewkę (sł), dwa ziela angielskie (o), mięso z indyka pokrojone na równe kawałki (o), pół łyżeczki soli (słn), łodygę natki pietruszki (k), jeden liść laurowy (g), selera (sł), pora (o), szczyptę soli (słn), natkę pietruszki (k), szczyptę kurkumy (g), selera (sł) oraz pieprz (o). Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (sł), dodać drobno pokrojoną cebulę (o), lekko posolić (słn) i chwilkę podsmażyć. Gdy cebulka zmięknie dodaj wątróbkę (k) pokrojoną w mniejsze kawałki. Podsmażyć 5 minut. 

Orzeźwiające szaszłyki z kurczaka według pięciu przemian

Obraz
Składniki na 10 szaszłyków: 350-400 g piersi kurczaka (k), pół łyżeczki kurkumy (g), pół łyżeczki słodkiej papryki (sł), łyżka oleju (sł), pół łyżeczki ostrej papryki (o), łyżeczka skórki z cytryny (o), pół łyżeczki suszonej mięty (o), szczypta oregano (o), szczypta soli (słn), łyżeczka soku z cytryny (k), łyżeczka posiekanego koperku (k), trawa cytrynowa (k). Przygotowanie : Piersi z kurczaka (k) pokroić w równą kostkę, mniej więcej tej samej wielkości. Dodać posiekany koperek (k), szczyptę kurkumy (g), olej (sł), paprykę ostrą (o), miętę (o), oregano (o), szczyptę soli (słn), sok z cytryny (k), rozgnieciony kawałek trawy cytrynowej (k), resztę kurkumy (g), paprykę słodką (sł), skórkę z cytryny (o). Całość odstawić na 15-30 minut. Następnie smażyć na patelni grillowej lub zwykłej delikatnie posmarowanej olejem.

Kofty wieprzowe według pięciu przemian

Obraz
Składniki na kofty: 500g mięsa wieprzowo-wołowego (słn) (można zastąpić kurczakiem lub indykiem (k)), 1 mniejsza kajzerka namoczona (k), łyżka soku z cytryny (k), natka pietruszki (k), kurkuma (g), jajko (sł), szczypta papryki słodkiej (sł), szczypta papryki ostrej (o), 2 ząbki czosnku (o), szczyptę kuminu (o), mała cebula (o), świeża mięta (o) (można zastąpić suszoną), szczypta oregano (o), skórka z połowy cytryny (o), łyżeczka soli (słn). patyczki do szaszłyków, chlebki pita Składniki na sos koperkowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego (k), posiekany koperek (k), sok z cytryny (k), kurkuma (g), łyżka majonezu (sł), szczypta pieprzu (o), szczypta mięty suszonej lub parę listków świeżej (o), szczypta soli (słn). Przygotowanie: Do naczynia przełożyć mięso (słn lub k), dodać namoczoną i odciśniętą bułkę (k), szczyptę kurkumy (g) i jajko (sł)). Następnie przecisnąć czosnek (o) przez praskę i dodać do mięsa oraz drobno posiekaną cebulę(o). Dodać paprykę ostr

Chlebki pita

Obraz
Składniki na 9 średniej wielkości chlebków: 510g mąki pszennej (k), szczypta kurkumy (g), 12g świeżych drożdży (sł), łyżeczka cukru (sł), szczypta imbiru (o), pół łyżeczki soli (słn), 300ml lekko ciepłej wody (słn). Przygotowanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem (sł) i odstawić na 10-15 minut. Do miski wsypać mąkę (k), dodać szczyptę kurkumy (g), wyrośnięty zaczyn (sł), szczyptę imbiru (o), sól (słn) i wodę, Całość dokładnie zagnieść aż ciasto będzie gładkie i jednolite (około 5-10 minut). Dzielimy na 9 równych porcji i rozwałkowujemy na grubość 2-3 milimetrów. Rozwałkowane placki kładziemy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką o zostawiamy na 40 minut. Po tym czasie piec 10 minut w temperaturze 200 stopni na najniższym poziomie piekarnika. Przekrawać kiedy będą wystudzone.  Chlebki mogą być przygotowane na patelni. Po rozwałkowaniu porcji ciasta połóż je na rozgrzanej patelni. Gdy wyrośnie i będzie przypieczone, przełóż na drugą stronę. 

Curry według pięciu przemian

Obraz
Składniki: olej (sł), dwie małe marchewki (sł), 100 g różyczek z brokuła (sł), 1 mniejszy batat (sł), łyżka masła orzechowego (sł), mleczko kokosowe (sł), papryczka chilli (o), ryż basmati (o), papryka ostra (o), 1 cm imbiru (o), 2-3 ząbki czosnku (o), kumin rzymski (o), nasiona kopru włoskiego (o), sok z cytryny (k), 400-500 g piersi kurczaka (k), natka pietruszki (k), kwaśna śmietana lub jogurt (k), kurkuma (g). Przygotowanie: Do miski wsypać szczyptę kurkumy (g), dodać pół łyżki oleju (sł), łyżeczkę kuminu (o), pół łyżeczki papryki ostrej (o), szczyptę soli (słn), łyżeczkę soku z cytryny (k) i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka (k).  Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (sł), dodać posiekaną drobno cebulę (o), pokrojoną papryczkę chilli (o), szczyptę soli (słn), szczyptę kurkumy (g), pokrojonego w kostkę batata (sł), różyczki brokuła (sł), drobno posiekany imbir (o) i czosnek (o), łyżeczkę kuminu (o), szczyptę rozgniecionych ziaren kopru włoskiego (o), szczypt

Pierogi z mięsem według pięciu przemian

Obraz
Składniki na farsz: 600g łopatki wieprzowej (słn), 2 marchewki (sł), seler (sł), pietruszka korzeń (sł), por (o), ziele angielski (o), pieprz (o), sól (słn), natka pietruszki (k), sok z cytryny (k), liść laurowy (g), 2-3 litry wrzątku (g) kurkuma (g), kminek mielony (sł), olej (sł), 2 cebule (o). Przygotowanie: Do gotującej się wody (g) dodać marchewkę (sł) pokrojoną w mniejsze części, kawałek pora (o), łopatkę wieprzową (słn), łodygę natki pietruszki (k), jeden liść laurowy (g), pietruszkę (sł), dwa ziela angielskie (o), szczyptę soli (słn), łyżeczkę soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), kawałek selera (sł), parę ziaren pi eprzu (o). Mięso gotować około 50 minut do momentu aż będzie miękkie. W tym czasie rozgrzać olej (sł) na patelni i dodać drobno pokrojoną cebulę (o). Smażyć na małym ogniu aż będzie złota. Ugotowane mięso schłodzić i zmielić. Dodać sól (słn), parę kropli soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku mielonego (sł), podsmażo