Pasztet z indyka według pięciu przemian
Składniki na foremkę o wymiarach 24x11cm:
- 300-350g mięsa gulaszowego z indyka (o),
- 100g wątróbki z kurczaka (k),
- kurkuma (g),
- 3 litry wrzątku (g),
- liść laurowy (g),
- 2 marchewki (sł),
- 1 jako (sł),
- kminek (sł),
- olej (sł),
- pietruszka (sł),
- kawałek selera (sł),
- kawałek pora (o),
- mała cebula (o),
- ziele angielskie (o),
- pieprz (o),
- sól (słn),
- natka pietruszki (k),
- pół namoczonej czerstwej bułki (k).
Przygotowanie:
Do gotującej się wody (g) dodać marchewkę (sł), dwa ziela angielskie (o), mięso z indyka pokrojone na równe kawałki (o), pół łyżeczki soli (słn), łodygę natki pietruszki (k), jeden liść laurowy (g), selera (sł), pora (o), szczyptę soli (słn), natkę pietruszki (k), szczyptę kurkumy (g), selera (sł) oraz pieprz (o). Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (sł), dodać drobno pokrojoną cebulę (o), lekko posolić (słn) i chwilkę podsmażyć. Gdy cebulka zmięknie dodaj wątróbkę (k) pokrojoną w mniejsze kawałki. Podsmażyć 5 minut.
Do malaksera dodać mięso, marchewkę oraz kawałek pora. Dolać chochelkę wywaru z gotowania i delikatnie zmiksować. Następnie dodać około pół łyżeczki soli (słn), podsmażoną wątróbkę z cebulką (k) oraz namoczoną bułkę. Delikatnie zmiksować. Dodać kurkumę (g), jajko (sł), większą szczyptę kminku (sł) oraz szczyptę pieprzu (o).
Pasztet przełożyć do foremki i piec w temperaturze 180-200 stopni 30 minut do momentu zrumienienia się wierzchu,
Komentarze
Prześlij komentarz