Tortille z chrupiącym kurczakiem
Składniki: tortille przygotować według przepisu , 300-400 g piersi z kurczaka, 150 g jogurtu naturalnego lub śmietany (k), kurkuma (g), papryka słodka (sł), papryka ostra (o), pieprz (o), sól (słn), 1/3 szklanki wody (słn), 50-70g mąki pszennej (k) szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych (sł), 1/4 szklanki bułki tartej (k). Kurczaka (k) pokroić w średniej grubości kotleciki lub paski. Obsypać łyżeczką kurkumy (g), łyżeczką papryki słodkiej (sł), łyżeczką papryki ostrej (o), łyżeczką cząbru górskiego i szczyptą soli (słn). Do miski dodać jogurt lub śmietanę (k), dodać szczyptę kurkumy (g), szczyptę papryki słodkiej (sł), pół łyżeczki papryki ostrej (o), szczyptę soli (słn), wodę (słn) i mąkę (k). Dokładnie rozmieszać ciasto aby nie było żadnych grudek, musi być gęste (jak śmietana). Rozdrobnić płatki kukurydziane (sł), dodać do nich małą szczyptę papryki ostrej (o), odrobinę soli (słn) i bułkę tartą (k). Kawałki kurczaka maczać w cieście, obtoczyć w płatka