Pieczony gulasz wieprzowy
Składniki: 500-600 g łopatki wieprzowej (słn), sól (słn), woda (słn), mąka (k), łyżka koperku posiekanego (k), 2-3 łodygi natki pietruszki (k), liść laurowy (g), szczypta kurkumy (g), marchewka (sł), kminek mielony (sł), łyżeczka papryki słodkiej (sł) olej (sł), pieprz (o), dwa ziarna ziela angielskiego (o), szczypta cząbru górskiego (o). Przygotowanie: Mięso (słn) pokroić na kawałki podobnej wielkości. Obtoczyć w mące (k) i szybko obsmażyć z każdej strony na patelni z olejem (sł). Mięso przełożyć do wcześniej przygotowanego garnka rzymskiego i dodać paprykę słodką (sł), szczyptę pieprzu (o), zalać wodą (słn) tak aby wszystkie kawałki mięsa były zakryte. Następnie dodać łodygi natki pietruszki (k), liść laurowy (g), szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku mielonego (sł), marchewkę (sł) i ziele angielskie (o). Włożyć do zimnego piekarnika. Piec w temperaturze 160 stopni około 2,5-3 godziny. Po około 2 godzinach dodać około łyżeczki soli (słn). Po upieczeniu posypać