Kruche ciasto z morelami.
Siedząc w kuchni, późnym popołudniem z filiżanką aromatycznej herbaty poczułam, że czegoś brakuję. Oczywiście pysznego kruchego ciasta z owocami. Obok mnie, na parapecie leżały piękne pomarańczowe morele. Moim zdaniem, biszkopt i kruche ciasto są to najłatwiejsze wypieki. Mój przepis: 150 g mąki, 150 g mąki ziemniaczanej, 150 g cukru, 50 g masła, 1 jajko morele (oczywiście mogą być też inne owoce). Z moreli wyjąć pestki. Obgotować je w wodzie z cukrem (jego ilość zależy od smaku owoców). Odstawić na sitko aby woda spłynęła. Do miski wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier i masło pokrojone w małe kostki. Ugniatam dotąd aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy jajko. Gotowe ciasto trzeba schłodzić. Następnie formę posmarować masłem i wyłożyć ciasto. Po nakłuwać widelcem. Piec 20-30 minut (aż będzie miało "piaskowy" kolor). Następnie ułożyć owoce. Posypać cukrem i piec jeszcze około 15 minut.