Kruche ciasto z morelami.
Moim zdaniem, biszkopt i kruche ciasto są to najłatwiejsze wypieki.
Mój przepis:
- 150 g mąki,
- 150 g mąki ziemniaczanej,
- 150 g cukru,
- 50 g masła,
- 1 jajko
- morele (oczywiście mogą być też inne owoce).
Z moreli wyjąć pestki. Obgotować je w wodzie z cukrem (jego ilość zależy od smaku owoców). Odstawić na sitko aby woda spłynęła.
Do miski wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier i masło pokrojone w małe kostki. Ugniatam dotąd aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy jajko. Gotowe ciasto trzeba schłodzić. Następnie formę posmarować masłem i wyłożyć ciasto. Po nakłuwać widelcem. Piec 20-30 minut (aż będzie miało "piaskowy" kolor). Następnie
ułożyć owoce. Posypać cukrem i piec jeszcze około 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz