Ciasto marchewkowe
Składniki: 300g startej marchewki, 300g mąki, 3 jajka, 200 ml oleju, 75g orzechów włoskich, 180-200 g cukru + 2 łyżki, 200g kremowego serka, półtorej łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, szczypta mielonego ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki imbiru mielonego, szczypta gałki muszkatołowej, mała szczypta pieprzu cayenne, łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Do miski wsypać cukier, jajka, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i miksować. Kiedy masa zwiększy swoją objętość i będzie jasna dodać oleju i miksować około 5 minut. Następnie dodać wszystkie przyprawy, orzechy, marchewkę i na końcu mąkę. Całość dobrze i delikatnie rozmieszać szpatułką. Ciasto wylać do formy, ja używam keksówki lub okrągłej 22 cm. Ciasto piec około godzinę w temperaturze 150 stopni. Serek dokładnie zmiksować z cukrem i rozsmarować na wystudzonym cieście. Można również ciasto przeciąć na pół i przełożyć częścią serka.