Ciasto marchewkowe
Składniki:
- 300g startej marchewki,
- 300g mąki,
- 3 jajka,
- 200 ml oleju,
- 75g orzechów włoskich,
- 180-200 g cukru + 2 łyżki,
- 200g kremowego serka,
- półtorej łyżeczki cynamonu,
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków,
- szczypta mielonego ziela angielskiego,
- 1/4 łyżeczki imbiru mielonego,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- mała szczypta pieprzu cayenne,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Do miski wsypać cukier, jajka, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i miksować. Kiedy masa zwiększy swoją objętość i będzie jasna dodać oleju i miksować około 5 minut. Następnie dodać wszystkie przyprawy, orzechy, marchewkę i na końcu mąkę. Całość dobrze i delikatnie rozmieszać szpatułką. Ciasto wylać do formy, ja używam keksówki lub okrągłej 22 cm. Ciasto piec około godzinę w temperaturze 150 stopni.
Serek dokładnie zmiksować z cukrem i rozsmarować na wystudzonym cieście. Można również ciasto przeciąć na pół i przełożyć częścią serka.
Uwielbiam ciasto marchewkowe. Chodzi już za mną od dłuższego czasu, i chyba w końcu muszę je zrobić ^_^
OdpowiedzUsuń