Kotlety mielone według pięciu przemian
Składniki:
- 500g mielonej łopatki lub szynki (słn),
- namoczona mała bułka (k),
- kurkuma (g),
- 1 jajko (sł),
- pieprz (o),
- rozmaryn (o),
- sół (słn),
- bułka tarta (k).
- mąka (k),
- olej do smażenia (sł).
Przygotowanie:
Do miski włożyć mięso mielone. Dodać namoczoną bułkę (k) i dokładnie połączyć. Następnie dodać szczyptę kurkumy (g), jajko (sł), szczyptę pieprzu (o), szczyptę rozmarynu (o), pół łyżeczki soli (słn). Jeśli mięso jest zbyt wilgotne można dodać 2-3 łyżki bułki tartej, wszystko zależy od tego jak bardzo jest namoczona bułka.
Panierować w mące lub bułce tartej z dodatkiem szczypty kurkumy. Smażyć na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony.
Komentarze
Prześlij komentarz