Posty

Wyświetlanie postów z czerwca 12, 2016

Zapiekane jajka w kokilkach

Obraz
Składniki na 4 kokilki: 4 jajka, 4 kromki chleba, 3-4 plastry boczku, kawałek cukinii, kawałek papryki, szczypiorek, ser żółty, pieprz, sól. Przygotowanie: Na dno kokilek ułożyć chleb. Boczek, cukinię i paprykę pokroić w drobną kostkę i ułożyć w kokilkach na chlebie. Zapiec w piekarniku przez około 15 minut aż boczek będzie chrupiący, w temperaturze 200 stopni. Następnie wyjąć z piekarnika, posypać startym serem, posiekanym szczypiorkiem i wbić jajko. Lekko posolić i oprószyć pieprzem. Zapiec ponownie w temperaturze 160 stopni przez kolejne 10-15 minut, białko ma być ścięte a żółtko płynne. 

Tort tiramisu

Obraz
Składniki: 4 jajka, 180g cukru + 2-3 łyżki, 70g mąki pszennej, 70g mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 250g sera mascarpone, 330ml śmietany 30%, około szklanki mocnej kawy, kakao.  Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać około 100g cukru, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Ubić na puszystą i jasną masę. Białka ubić na sztywno i pod koniec dodać około 80g cukru. Do ubitych żółtek dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Następnie dodać 1/3 ubitych białek i dokładnie wmieszać, następne porcje wmieszać bardzo delikatnie. Przelać do okrągłej foremki o średnicy 21 cm. Piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Śmietanę 30% przelać do miski, dodać 2-3 łyżki cukru i ubić. Dodać ser mascarpone i dokładnie wymieszać do otrzymania puszystej i jednorodnej masy. Ostudzony biszkopt przeciąć na pół. Spód biszkoptu nasączyć kawą, do małego sitka wsypać kakao i oprószyć biszkopt. Następnie około 2/3 ma

Mintaj w cieście piwnym

Obraz
Składniki: 400g mintaja (słn) mrożonego lub świeżego, sól (słn), woda (słn), sok z cytryny (k), 150g mąki pszennej (k), około 200 ml piwa (pszeniczne K, chmielowe G), szczypta kurkumy (g), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł), olej (sł), mleko (sł), szczypta imbiru (o), szczypta papryki ostrej (o). Przygotowanie: Jeśli mintaj jest mrożony: Do miski wlać około szklanki mleka (sł), dodać szczyptę imbiru (o), dodać filety mintaja (słn) i dolać wody tak aby całość zakryła rybę.  Rybę pokroić w paski, osuszyć ręcznikiem papierowym i oprószyć solą. Do drugiej miski wsypać mąkę (k), dodać piwo (k lub g), szczyptę kurkumy (g), paprykę słodką (sł), paprykę ostrą (o), pół łyżeczki soli (słn) i parę kropli soku z cytryny. Ciasto musi być bardzo gęste. Najlepiej odstawić na minimum 30 minut. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby zanurzyć w cieście i ułożyć na patelni. Smażyć na złoto z każdej strony po około 3-4 minuty.  Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.  Podaw

Pierożki pieczone z soczewicą wg pięciu przemian

Obraz
Składniki na farsz:  400g mięsa mielonego wieprzowego (słn), w wersji wegetariańskiej pomijamy, 150g soczewicy czerwonej (sł), Kawałek pora (o), Łyżka oleju (sł), Kminek (sł), Kurkuma (g), Sól (słn), Pieprz (o), Grubszy plaster selera starty na drobnej tarce (sł), Sok z cytryny (k). Ciasto: 300 g mąki pszennej (k) 2 Jajka (sł), 80ml kwaśnej śmietany (k), pół kostki masła (sł), Imbir mielony (o), Sól (słn), Kurkuma (g). Przygotowanie: Do około 200ml gotującej się wody (g), dodać soczewicę (sł) i gotować aż cała woda wyparuje. Na patelni rozgrzać olej (sł), dodać drobno pokrojonego pora (o) i smażyć na bardzo małym ogniu aż będzie złocista (sł). Do cebuli dodać startego selera (sł), odrobinę pieprzu (o), mięso mielone (słn). Dodać parę kropli soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g) i soczewicę (sł). Do miski lub robota kuchennego dodać mąkę (k), szczyptę kurkumy(g), jajko (sł) i pokrojone masło (sł), szczyptę imbiru (o), szczyptę soli (słn), śmietanę