Zapiekane jajka w kokilkach
Składniki na 4 kokilki:
- 4 jajka,
- 4 kromki chleba,
- 3-4 plastry boczku,
- kawałek cukinii,
- kawałek papryki,
- szczypiorek,
- ser żółty,
- pieprz,
- sól.
Przygotowanie:
Na dno kokilek ułożyć chleb. Boczek, cukinię i paprykę pokroić w drobną kostkę i ułożyć w kokilkach na chlebie. Zapiec w piekarniku przez około 15 minut aż boczek będzie chrupiący, w temperaturze 200 stopni. Następnie wyjąć z piekarnika, posypać startym serem, posiekanym szczypiorkiem i wbić jajko. Lekko posolić i oprószyć pieprzem. Zapiec ponownie w temperaturze 160 stopni przez kolejne 10-15 minut, białko ma być ścięte a żółtko płynne.
Komentarze
Prześlij komentarz