Posty

Wyświetlanie postów z kwietnia 24, 2016

Twarożek z wędzonym łososiem

Obraz
Składniki: 250g sera białego chudego (k), 2 łyżki jogurtu naturalnego (k), szczypta kurkumy (g), szczypta kminku mielonego (sł), posiekany szczypiorek (o), pieprz (o), sól (słn), 50g łososia wędzonego (słn). Przygotowanie: Do rozdrabniacza dodać ser biały (k) i jogurt (k), zmiksować na gładko. Przełożyć do miseczki dodać szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku mielonego (sł), drobno posiekany szczypiorek (o), pieprz do smaku (o), posiekanego łososia (słn) i szczyptę soli (słn). Podawać do śniadania, kanapek lub jako przekąskę z krakersami. 

Pulpety z indyka w sosie serowo-koperkowym

Obraz
Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka (o), sok z cytryny (k), łyżka śmietany (k), łyżka mąki (k), czerstwa bułka (k) pęczek koperku (k), kurkuma (g), wrzątek (g), jajko (sł), papryka słodka (sł), łyżka oleju (sł), kminek mielony (sł), kawałek pora (o), 50g sera blue cheese (o), pieprz (o), sól (słn), zimna woda (słn). Przygotowanie: Czerstwą bułkę (k) zalaż wrzątkiem (g) i odstawić. Do miski przełożyć mięso (o), dodać szczyptę kurkumy (g), jajko (sł), drobno posiekanego pora (o), szczyptę soli (słn), łyżeczkę soku z cytryny (k), namoczoną bułkę (g), szczyptę papryki słodkiej (sł) oraz szczyptę pieprzu (o). Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (sł), uformować małe pulpeciki (o) i delikatnie podsmażyć z każdej strony. Zalać wodą tak aby całe pulpeciki były zamoczone (słn). Dodać łyżkę soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), zagotować.  W misce lub kubku rozmieszać łyżkę śmietany (k) z łyżką mąki (k) i zahartować wodą z pulpecików, odstawić.  Do gotujących

Dim sum z kurczakiem i grzybami

Obraz
Składniki: 2 udka z kurczaka (k), kurkuma (g), pół marchewki (sł), jajko (sł), grzyby shitake lub mun (sł), papryczka chilli (o), kawałek kapusty pekińskiej (o), kawałek imbiru (o), szczypiorek (o), dwie łyżki sosu sojowego (słn), sól (słn), dwie łyżki octu ryżowego (k), ciasto  na pierożki. Przygotowanie: Z udek zdjąć skórę, oddzielić mięso od kości i pokroić w małe kawałki. Wrzucić mięso (k) do rozdrabniacza, lekko zmielić. Następnie dodać szczyptę kurkumy (g) i delikatnie zmiksować. Dodać namoczone grzyby mun lub świeże shitake (sł) i rozdrobnić. Mięso przełożyć do miski i następnie dodać drobno posiekaną papryczkę chilli (o), połowę sosu sojowego (sł), połowę octu ryżowego (k), szczyptę kurkumy (g), jajko (sł), drobno posiekany imbir (o) i szczypiorek (o), resztę sosu sojowego (słn), resztę octu ryżowego (k), szczyptę kurkumy (g), pokrojoną w słupki lub kostkę marchewkę (sł), drobno posiekaną kapustę pekińską (o), sól do smaku (słn). Ciasto cienko rozwałkować,

Colesław według pięciu przemian

Obraz
Składniki: jedna marchewka (sł), 300-400g białej kapusty (o) pół łyżeczki pieprzu (o), łyżeczka soli (słn), łyżka jogurtu naturalnego (k), koperek (k), szczypta kurkumy (g). Przygotowanie: Kapustę (o) drobno poszatkować i nasolić (słn). Pozostawić na około godzinę. Następnie odlać wodę. Dodać łyżkę jogurtu (k), szczyptę kurkumy (g), startą marchewkę (sł) na małych oczkach. Dodać pieprz (o), sól (słn) do smaku i drobno posiekany koperek (k).

Bezglutenowe brownie według pięciu przemian

Obraz
Składniki: 2 łyżki kakao (g), 200g gorzkiej czekolady (g), 180 g cukru (sł), 2 łyżki wiórków kokosowych (sł),  200g masła (sł), 3 jajka (sł), 50g mąki kukurydzianej (sł), 35g mąki ziemniaczanej (sł), szczypta imbiru (o), 50g mąki ryżowej (o), szczypta soli (słn). Przygotowanie: W misce wymieszać mąkę kukurydzianą (sł), mąkę ziemniaczaną (sł) i mąkę ryżową (o). W naczyniu rozpuścić gorzką czekoladę (g), dodać kakao (g) i masło (sł). Zostawić do wystygnięcia. W tym czasie do miski wbić jajka (sł) i dodać cukier (sł). Ubić aż jajka będą puszyste i białe. Do jajek dodać wystudzoną czekoladę (sł) i wiórki kokosowe (sł). Następnie dodać szczyptę imbiru (o) i mąkę (o). Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać szczyptę soli (słn). Piec 40-50 minut w temperaturze 160 stopni.