Dim sum z kurczakiem i grzybami
Składniki:
- 2 udka z kurczaka (k),
- kurkuma (g),
- pół marchewki (sł),
- jajko (sł),
- grzyby shitake lub mun (sł),
- papryczka chilli (o),
- kawałek kapusty pekińskiej (o),
- kawałek imbiru (o),
- szczypiorek (o),
- dwie łyżki sosu sojowego (słn),
- sól (słn),
- dwie łyżki octu ryżowego (k),
- ciasto na pierożki.
Przygotowanie:
Z udek zdjąć skórę, oddzielić mięso od kości i pokroić w małe kawałki. Wrzucić mięso (k) do rozdrabniacza, lekko zmielić. Następnie dodać szczyptę kurkumy (g) i delikatnie zmiksować. Dodać namoczone grzyby mun lub świeże shitake (sł) i rozdrobnić. Mięso przełożyć do miski i następnie dodać drobno posiekaną papryczkę chilli (o), połowę sosu sojowego (sł), połowę octu ryżowego (k), szczyptę kurkumy (g), jajko (sł), drobno posiekany imbir (o) i szczypiorek (o), resztę sosu sojowego (słn), resztę octu ryżowego (k), szczyptę kurkumy (g), pokrojoną w słupki lub kostkę marchewkę (sł), drobno posiekaną kapustę pekińską (o), sól do smaku (słn).
Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła, na środek nałożyć farsz i uformować sakiewki.
Gotować na parze około 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz