Posty

Wyświetlanie postów z czerwca 18, 2017

Pieczony kalafior

Obraz
Składniki: 1 kalafior (sł), dwie łyżki masła (sł), kminek mielony (sł), ziele angielskie (o),  pieprz (o), sól (słn), świeży koperek (k), natka pietruszki (k), liście laurowe (g), tymianek (g). Przygotowanie: W garnku zagotować wodę (g), dodać szczyptę kminku mielonego (sł), dodać jedno ziele angielskie (o), pół łyżeczki soli (słn), dwie łodygi natki pietruszki (k), jeden liść laurowy (g), tymianek (g). Gotować pod przykryciem około 5 minut i następnie włożyć kalafiora (sł) w całości. Gotować około 5 minut, następnie wyjąć aby lekko przestygnął, przełożyć na patelnię żeliwną lub do formeki do pieczenia, posmarować na wierzchu połową masła (sł), lekko oprószyć pieprzem (o) oraz solą (słn), posypać koperkiem (k), posypać małą ilością tymianku (g), podlać chochelką wywaru z gotowania (sł) i dodać drugą połowę masła (sł) na dno. Piec w temperaturze 180 stopni aż do zrumienienia (około 15-20 minut) co jakiś czas podlewając płynem z dna formy lub patelni.  Można dodać bułk

Lemoniada brzoskwiniowa

Obraz
Składniki: 600 g brzoskwiń (sł), pół łyżki cukru lub miodu (sł), imbir mielony (o), świeża mięta (o), 1,5 litra wody mineralnej (sł), jedna cytryna (k). Przygotowanie: Brzoskwinie (sł) dokładnie umyć, jedną odłożyć a resztę pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka. Dodać szczyptę imbiru (o), około pół szklanki wody (sł) oraz sok z połowy cytryny (k). Całość gotować na małym ogniu aż brzoskwinie będą miękkie (aż będą się rozpadać). Jeśli dajemy cukier to dodajemy do jeszcze ciepłych brzoskwiń, gotujemy 5 minut i następnie miksujemy, jeśli dodajemy miód miksujemy ciepłe brzoskwinie i gdy trochę przestygną dodajemy miód (nigdy do wrzątku). Następnie dodajemy szczyptę imbiru (o) i resztę wody (słn). Całość przelać do dzbanka, dodać plasterki cytryny z drugiej połowy cytryny (k) oraz pokrojoną w półplasterki brzoskwinię (sł). Można dodać również parę listków świeżej mięty (o).

Bezglutenowa enchilada

Obraz
Składniki: liść laurowy (g), kurkuma (g), rozmaryn (g), ser żółty bezlaktozowy (sł), średniej wielkości cukinia (sł), papryka słodka (sł), łyżka oleju (sł), kminek mielony (sł), papryka ostra (o), ziele angielskie (o), kumin (o), pieprz kolorowy mielony (o), kolendra (o), sól (słn), estragon (k), łyżka przecieru pomidorowego (k), 2 piersi z kurczaka (k), Przygotowanie: Do gotującej się wody (g) dodać kminek mielony (sł), ziele angielskie (o), szczyptę pieprzu (o), pół łyżeczki soli (słn), piersi z kurczaka (k), liść laurowy (g) i pół łyżeczki papryki słodkiej (sł). Gotować na małym ogniu około 30-40 minut w zależności od wielkości filetów. Następnie wyjąć kurczaka z wody i widelcem rozdzielić mięso na "wiórka". Na patelni rozgrzać około pół łyżki oleju (sł), dodać kurczaka (sł), szczyptę kuminu (o), szczyptę kolendry (o), szczyptę soli (słn), szczyptę estragonu (k), szczyptę kurkumy (g) i rozmarynu (g), 1/4 łyżeczki słodkiej papryki (sł), szczyptę pie