Lemoniada brzoskwiniowa
Składniki:
- 600 g brzoskwiń (sł),
- pół łyżki cukru lub miodu (sł),
- imbir mielony (o),
- świeża mięta (o),
- 1,5 litra wody mineralnej (sł),
- jedna cytryna (k).
Przygotowanie:
Brzoskwinie (sł) dokładnie umyć, jedną odłożyć a resztę pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka. Dodać szczyptę imbiru (o), około pół szklanki wody (sł) oraz sok z połowy cytryny (k). Całość gotować na małym ogniu aż brzoskwinie będą miękkie (aż będą się rozpadać). Jeśli dajemy cukier to dodajemy do jeszcze ciepłych brzoskwiń, gotujemy 5 minut i następnie miksujemy, jeśli dodajemy miód miksujemy ciepłe brzoskwinie i gdy trochę przestygną dodajemy miód (nigdy do wrzątku). Następnie dodajemy szczyptę imbiru (o) i resztę wody (słn). Całość przelać do dzbanka, dodać plasterki cytryny z drugiej połowy cytryny (k) oraz pokrojoną w półplasterki brzoskwinię (sł). Można dodać również parę listków świeżej mięty (o).
Komentarze
Prześlij komentarz