Pasta z łososia wędzonego i awokado
Składniki: jedno awokado hass (sł), łyżeczka majonezu (sł), kawałek mozzarelli (sł), 1/4 czerwonej cebuli (o), szczypta pieprzu (o), szczypta soli (słn), 50g łososia wędzonego (słn), łyżeczka soku z cytryny (k), 4-5 pomidorów koktajlowych (k), pieczywo (k), szczypta kurkumy (g). Przygotowanie: Awokado (sł) przekroić na pół, uderzając nożem usunąć pestkę i łyżką lub łyżeczką wydrążyć miąższ, przełożyć do miseczki. Rozgnieść widelcem. Cebulę czerwoną (o) drobno posiekać i dodać do awokado następnie dodać drobno pokrojonego łososia (słn), łyżeczkę cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), majonez (sł) oraz szczyptę pieprzu (o) i soli (słn). Pieczywo pokroić, położyć plasterki mozzarelli i zapiec aż ser się rozpuści. Położyć pastę i plasterki pomidorów koktajlowych.