Posty

Wyświetlanie postów z czerwca 9, 2013

Ciasto rabarbarowe

Składniki: • 4-5 łodyg rabarbaru •pół szklanki cukru •małe opakowanie śmietany kremówki 30% •Dwie łyżeczki masła Ciasto: • Dwa duże jajka, •Półtorej szklanki mąki, •Szklanka cukru, •Dwie łyżeczki proszku do pieczenia, •Dwie łyżeczki cukru waniliowego, •Pół szklanki śmietany, •Pół szklanki jogurtu naturalnego, •Dwie łyżki masła roztopionego. Przygotowanie: Pokroić rabarbar w 1,5 cm cząstki. Rozgrzać masło na patelni i wrzucić rabarbar. Po chwili dodać cukier i smażyć około 15 minut. Po tym czasie dodać śmietankę i gotować aż zgęstnieje. Cały czas na doś dużym ogniu. Jajka utrzeć na puszystą masę wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać śmietanę, jogurt i przesianą mąke z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie połączyć i dodać masło. Ciasto powinno mieć taką samą konsystencję jak na biszkopt. Wylać rabarbar na dni blaszki o średnicy 21 cm a na to ciasto. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.