Kotlety brokułowe z kaszą bulgur i miętą
Składniki na około 16 kotletów: 500g brokuła (sł), 2 jajka (sł), mleko (sł), olej (sł), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł), szczypta kminku mielonego (sł), pieprz (o), szczypta papryki ostrej (o), pół łyżeczki suszonej mięty lub łyżka świeżej (o), 100g sera Lazur niebieskiego (o), szczypta gałki muszkatołowej (o), sól (słn), łyżeczka koperku (k), sok z cytryny (k), mąka (k), bułka tarta (k), 100g bulguru (k), kurkuma (g). Przygotowanie; Zagotować wodę (g), dodać pokrojone brokuły (sł) (odciąć i podzielić na takiej samej wielkości różyczki i pociąć twardsze części),dodać pół łyżeczki soli (słn) i łyżeczkę soku z cytryny (k). Gotować około 4-5 minut aż będą al dente. Odcedzić i mocno przelać bardzo zimną wodą. Odstawić do ostudzenia. Kaszę opłukać. Do garczka ze szklanką wody (słn) (250ml) dodać kaszę (k), łyżeczkę oleju (sł) i pół łyżeczki soli (słn). Łagodnie doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem 7 minut. Następnie wyłączyć ogień i zostawić kaszę