Posty

Wyświetlanie postów z czerwca 26, 2016

Bezglutenowe placki ziemniaczane

Obraz
Składniki: 1kg ziemniaków (sł), jajko (sł), olej do smażenia (sł), 1/4 łyżeczki pieprzu (o), pół mniejszej cebuli (o), półtorej łyżki mąki ryżowej (o), łyżeczka soli (słn), łyżeczka soku z cytryny (k), szczypta kurkumy (g). Przygotowanie: Ziemniaki (sł) obrać i zetrzeć na największych oczkach w tarce. Dodać drobno posiekaną cebulę (o), pieprz (o), mąkę ryżową (o), sól (słn), sok z cytryny (k), kurkumę (g) i jajko (sł). Całość dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej (sł) na patelni. Porcja ziemniaków na patelni musi być cieniutka inaczej placki będą surowe w środku. Smażyć na średnio rozgrzanej patelni po około 4 minuty z każdej strony.

Pieczona ryb z warzywami

Obraz
Składniki: 4 filety ryby morskiej (słn), ja użyłam mintaja, sól (słn), woda (sł), koperek (k), sok z cytryny (k), kurkuma (g), mleko (sł), około połowy mniejszej marchewki (sł), kawałek cukinii (sł), papryka słodka (sł), kawałek pora (o),  pieprz (o), skórka z cytryny (o). Przygotowanie: Jeśli używamy mrożonej ryby do miski wlewamy około szklanki mleka (sł), dodajemy skórki z cytryny (o), rybę (słn) i zalewamy wodą (słn) tak aby cała ryba się zamoczyła.  Cukinię (sł)  myjemy, kroimy za pomocą obieraczki w cienkie plastry a te później kroimy w cienkie paseczki, tak samo postępujemy z marchewką. Cukinię przekładamy do miseczki. Następnie siekamy pora (o) i dodajemy do cukinii. Całość solimy większą szczyptą soli (słn) i odstawiamy na około 15-20 minut i odcedzamy. Rybę (sł) dokładnie osuszamy, układamy ją na kawałku papieru do pieczenia. Następnie na wierzch kładziemy cukinię z porem, posypujemy posiekanym koperkiem (k), lekko oprószamy kurkumą (g),dodajemy marche

Domowy szybki kubełek kebab

Obraz
Składniki: 500g piersi z kurczaka (k), koperek (k), mały kubeczek jogurtu naturalnego (k), pomidor (k), łyżka soku z cytryny (k), kurkuma (g), około 500-600g obranych ziemniaków (sł), łyżeczka majonezu (sł), dwie łyżki oleju (sł), 3/4 ogórka (sł), szczypta cynamonu (sł), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł), kapusta pekińska (o), szczypta mielonych goździków (o), pieprz (o), pół łyżeczki kuminu (o), papryka ostra (o), sól (słn). Przygotowanie: Obrane ziemniaki (sł) pokroić w grubsze frytki. Polać łyżką oliwy (sł), lekko oprószyć papryką ostrą (o) i solą (słn). Piec około 20-30 minut w temperaturze 220 stopni. Do miski dodać łyżkę oleju (sł), kumin (o), szczyptę pieprzu (o), większą szczyptę soli (słn), pokrojonego w cienkie paski kurczaka (k), szczyptę kurkumy (g), paprykę słodką (sł), cynamon (sł) i mielone goździki (o). Kurczaka odstawić na około 15 minut a następnie rozgrzać mocno patelnię i szybko obsmażyć kurczaka. W miseczce wymieszać jogurt naturalny (