Bezglutenowe placki ziemniaczane
Składniki: 1kg ziemniaków (sł), jajko (sł), olej do smażenia (sł), 1/4 łyżeczki pieprzu (o), pół mniejszej cebuli (o), półtorej łyżki mąki ryżowej (o), łyżeczka soli (słn), łyżeczka soku z cytryny (k), szczypta kurkumy (g). Przygotowanie: Ziemniaki (sł) obrać i zetrzeć na największych oczkach w tarce. Dodać drobno posiekaną cebulę (o), pieprz (o), mąkę ryżową (o), sól (słn), sok z cytryny (k), kurkumę (g) i jajko (sł). Całość dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej (sł) na patelni. Porcja ziemniaków na patelni musi być cieniutka inaczej placki będą surowe w środku. Smażyć na średnio rozgrzanej patelni po około 4 minuty z każdej strony.