Pieczona ryb z warzywami
Składniki:
- 4 filety ryby morskiej (słn), ja użyłam mintaja,
- sól (słn),
- woda (sł),
- koperek (k),
- sok z cytryny (k),
- kurkuma (g),
- mleko (sł),
- około połowy mniejszej marchewki (sł),
- kawałek cukinii (sł),
- papryka słodka (sł),
- kawałek pora (o),
- pieprz (o),
- skórka z cytryny (o).
Przygotowanie:
Jeśli używamy mrożonej ryby do miski wlewamy około szklanki mleka (sł), dodajemy skórki z cytryny (o), rybę (słn) i zalewamy wodą (słn) tak aby cała ryba się zamoczyła.
Cukinię (sł) myjemy, kroimy za pomocą obieraczki w cienkie plastry a te później kroimy w cienkie paseczki, tak samo postępujemy z marchewką. Cukinię przekładamy do miseczki. Następnie siekamy pora (o) i dodajemy do cukinii. Całość solimy większą szczyptą soli (słn) i odstawiamy na około 15-20 minut i odcedzamy.
Rybę (sł) dokładnie osuszamy, układamy ją na kawałku papieru do pieczenia. Następnie na wierzch kładziemy cukinię z porem, posypujemy posiekanym koperkiem (k), lekko oprószamy kurkumą (g),dodajemy marchewkę (sł), odrobinę skórki z cytryny (o), lekko oprószamy pieprzem (o) i solą (słn). Papier ciasno zwijamy na końcu. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem można skropić sokiem z cytryny (k).
Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń