Risotto według pięciu przemian
Pyszne, kremowe, pełne smaku i aromatu - risotto. Ryż jest nośnikiem smaku więc można dodać do niego wszystko i za każdym razem będzie smakować wyśmienicie. Sama robię wiele wersji risott: z pieczarkami, szpinakiem, jarmużem, porem, kurczakiem, kurkami i białym winem, szparagami itd. Każde ma swój wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Najlepiej eksperymentować ze składnikami żeby znaleźć swoją ulubioną wersję. Dzisiaj zrobiłam wersję ze szpinakiem i pieczarkami.
Składniki:
- 2 litry wywaru warzywnego (k), przepis tutaj
- 100 g szpinaku (sł),
- mała cebula (o),
- około 6 pieczarek (sł),
- dwie łyżki oliwy (sł),
- 200g ryżu arborio (o),
- około 20g parmezanu lub grana padano (o),
- pół łyżki masła (sł),
- szczypta tymianku (g),
- szczypta kurkumy (g),
- 2 łyżki soku z cytryny (k),
- sól (słn),
- pieprz (o).
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę (sł) wrzucić pokrojono drobną cebulę (o), lekko posolić (słn), dodać parę kropli soku z cytryny (k), małą szczyptę tymianku (g) i lekko podsmażyć. Gdy cebula zacznie się rumienić dodać pokrojone pieczarki (sł) i ryż (o). Podsmażyć do momentu aż ryż zrobi się lekko przeźroczysty. Lekko posolić (słn) i dodać małą porcję ciepłego wywaru (k). Dolewać wywar w momencie aż wcześniejsza porcja zostanie wchłonięta przez ryż. Gdy będzie jeszcze lekko niedogotowany dodać szczyptę kurkumy (g), szpinak (sł) całe liście lub pokrojone, odrobinę pieprzu (o), szczyptę soli (słn) oraz porcjami wywar. Gdy już będzie al'dente wyłączyć ogień, dodać sok z cytryny (k), szczyptę tymianku (g), masło (sł), starty ser (o), pieprz (o) i sól (słn) do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz