Szybki makaron ze szpinakiem
Składniki: 250g makaronu spaghetti (k), około 125g pomidorków koktajlowych (k), szczypta kurkumy (g), 200g szpinaku świeżego (sł), łyżka oleju (sł), ząbek czosnku (o), pół cebuli (o), świeża bazylia (o), pieprz (o), sól (słn). Przygotowanie: Zagotować wodę (g) na makaron, dodać półtorej łyżeczki soli (słn) i wrzucić makaron. Gotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej (sł), dodać posiekany ząbek czosnku (o) i drobno pokrojoną cebulę (o), dodać większą szczyptę soli (słn) i przysmażyć przez 2-3 minuty. Następnie dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki (k), szczyptę kurkumy (g), lekko posiekany szpinak (sł), szczyptę pieprzu (o), około łyżki posiekanej bazylii (o), małą szczyptę soli (słn) i ugotowany makaron (k). Można podawać z parmezanem a w wersji mięsnej można dodać szynki długo dojrzewającej surowej lub lekko podsmażonej.