Posty

Wyświetlanie postów z czerwca 5, 2016

Pieczone ziemniaki z cukinią, boczkiem i jajkiem

Obraz
Składniki: 5 dużych ziemniaków (sł), 5 małych jajek (sł),  kawałek cukinii (sł), kawałek pora (o), szczypiorek (o), pieprz (o), sól (słn), 3-4 plasterki boczku surowego (słn), koperek (k), kurkuma (g). Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie umyć i ewentualnie obrać ze skórki. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni aż będą miękkie.  Rozgrzać patelnię, cukinię (sł) pokroić w drobną kostkę, dodać posiekanego pora (o) i pokrojony w kostkę boczek (sł). Podsmażyć aż boczek będzie chrupiący. Dodać większą szczyptę soli (słn), posiekany koperek (k) i małą szczyptę kurkumy (g), Upieczone ziemniaki wyjąć z piekarnika, odciąć kawałek górnej części i wydrążyć. Miąższ (sł) dodać do farszu. Wypełnić ziemniaki gotowym farszem. Położyć na blaszce do pieczenia, wbić jajko (sł), lekko oprószyć pieprzem (o) i solą (słn). Zapiec przez 5-7 minut w temperaturze 160 stopni.  Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Bruschetta pomidorowa

Obraz
Składniki: 250 g pomidorów koktajlowych (k), łyżeczka posiekanej natki pietruszki (k), dobrej jakości pieczywo (k), mała szczypta kurkumy (g), łyżeczka oliwy + do posmarowania grzanek (sł), szczypta pieprzu (o), ząbek czosnku (o), łyżeczka świeżej posiekanej bazylii (o), pół lub 1/4 małej cebuli najlepiej czerwonej (o), około pół łyżeczki soli (słn). Przygotowanie: Cebulę (o) drobno posiekać i przełożyć do miski, posolić (słn). Następnie pokroić w kostkę pomidory (k) i dodać do cebuli. Odstawić na 5-10 minut i odcedzić wodę, którą puszczą pomidory. Dodać posiekaną natkę pietruszki (k), kurkumę (g), oliwę (sł), bazylię (o) oraz pieprz (o). Jeśli trzeba dosolić (słn) do smaku. Pieczywo pokroić, lekko posmarować oliwą i zgrillować lub podpiec w piekarniku. W jeszcze ciepłe grzanki wetrzeć czosnek a następnie nałożyć pomidory.

Domowe nuggetsy

Obraz
Składniki: pierś z kurczaka, około 300g (k), 1/4 kajzerki namoczonej (k), 150 ml śmietany (k), sok z cytryny (k), 4-5 łyżek mąki (k), bułka tarta (k), kurkuma (g), papryka słodka (sł), olej kokosowy (sł), płatki kukurydziane (sł), pieprz (o), papryka ostra (o), sól (słn), 1/4 szklanki wody (sł). Przygotowanie: Do miski przelać śmietanę (k), dodać szczyptę kurkumy (g), łyżeczkę papryki słodkiej (sł), łyżeczkę papryki ostrej (o), szczyptę soli (słn), wodę (słn), mąkę (k) i szczyptę kurkumy (g). Ciasto dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Mięso zmielić (k), dodać namoczoną i odciśniętą bułkę (k), szczyptę kurkumy (g), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł), szczyptę pieprzu (o), większą szczyptę soli (słn) i łyżeczkę soku z cytryny (k).  Do bułki tartej (k) dodać szczyptę kurkumy (g) i pokruszone płatki kukurydziane (sł). Łyżeczką odmierzać porcję ciasta. Lekko uformować zwilżoną dłonią, zamoczyć w cieście i obtoczyć w bułce z płatkami. Smażyć po 4 minuty z każd