Pieczone ziemniaki z cukinią, boczkiem i jajkiem
Składniki: 5 dużych ziemniaków (sł), 5 małych jajek (sł), kawałek cukinii (sł), kawałek pora (o), szczypiorek (o), pieprz (o), sól (słn), 3-4 plasterki boczku surowego (słn), koperek (k), kurkuma (g). Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie umyć i ewentualnie obrać ze skórki. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni aż będą miękkie. Rozgrzać patelnię, cukinię (sł) pokroić w drobną kostkę, dodać posiekanego pora (o) i pokrojony w kostkę boczek (sł). Podsmażyć aż boczek będzie chrupiący. Dodać większą szczyptę soli (słn), posiekany koperek (k) i małą szczyptę kurkumy (g), Upieczone ziemniaki wyjąć z piekarnika, odciąć kawałek górnej części i wydrążyć. Miąższ (sł) dodać do farszu. Wypełnić ziemniaki gotowym farszem. Położyć na blaszce do pieczenia, wbić jajko (sł), lekko oprószyć pieprzem (o) i solą (słn). Zapiec przez 5-7 minut w temperaturze 160 stopni. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.