Posty

Wyświetlanie postów z sierpnia 28, 2011

Mus jabłkowy

Mus jabłkowy, jeden z najprostszych słodkości a do tego uniwersalny :) Składniki: 2 średniej wielkości jabłka, szklanka wody, pół łyżeczki cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, anyż, szczypta ziela angielskiego, szczypta imbiru/ Wrzucamy pokrojone w plastry jabłka (pozbawione gniazda nasiennego i skórki) do wody z przyprawami. Gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut. Następnie odkrywamy i 'miażdżymy' tłuczkiem do ziemniaków. Gotować do czasu aż zgęstnieje.

Włoskie ciasto jabłkowe

Obraz
Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki brązowego cukru 1 i 1/4 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki ziela angielskiego 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1/2 szklanki musu jabłkowego 2 duże jajka 5 średnich jabłek 1/2 szklanki posiekanych, prażonych orzechów włoskich Składniki do posypania: 1 i 1/2 łyżki cukru zmieszanego z 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Formę do pieczenia wyłożyć papierem lub nasmarować masłem lub margaryną. W dużej misce wymieszaj razem mąkę, cukier biały i brązowy, sodę, sól i przyprawy. W drugiej misce ubij oliwę, mus z jabłek i jajka. Wlej mokre składniki do suchych, dodaj kawałki jabłek i orzechów, przy pomocy drewnianej łyżki wymieszaj składniki tak aby kawałki jabłek i orzechy pokryły się jednolitym ciastem. Rozsmaruj ciasto