Włoskie ciasto jabłkowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 i 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki musu jabłkowego
- 2 duże jajka
- 5 średnich jabłek
- 1/2 szklanki posiekanych, prażonych orzechów włoskich
- 1 i 1/2 łyżki cukru zmieszanego z 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Formę do pieczenia wyłożyć papierem lub nasmarować masłem lub margaryną.
- W dużej misce wymieszaj razem mąkę, cukier biały i brązowy, sodę, sól i przyprawy. W drugiej misce ubij oliwę, mus z jabłek i jajka. Wlej mokre składniki do suchych, dodaj kawałki jabłek i orzechów, przy pomocy drewnianej łyżki wymieszaj składniki tak aby kawałki jabłek i orzechy pokryły się jednolitym ciastem.
- Rozsmaruj ciasto w formie. Posyp cukrem cynamonowym. Piecz 40-45 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz