Makaron z kurkami w sosie śmetanowym
Składniki: 400 g makaronu, 200 g kurek, 1 szalotka, 200 ml śmietany 30%, 165 g śmietany 18%, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka siekanej natki pietruszki, szczypta kurkumy, sól i pieprz, parmezan. Przygotowanie: Kurki namocz w zimnej wodzie z 1 łyżeczką soli i sody oczyszczonej. Pozostaw na 10 minut, przemieszaj i pozostałe zabrudzenia oczyść delikatnie ręcznikiem papierowym. Makaron ugotuj al'dente. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż drobno posiekaną szalotkę i dodaj kurki. Smaż na dużym ogniu przez 5 minut. Zmniejsz ogień do minimum i dodaj dużą szczyptę pieprzu i soli. Następnie dodaj śmietanę 18%, natkę pietruszki, sok z cytryny, szczyptę kurkumy, śmietankę 30%, oraz dopraw pieprzem i solą do smaku. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Do sosu dodaj 1 łyżeczkę parmezanu, szczyptę soli i ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj z parmezanem i posiekaną natką pietruszki.