Posty

Wyświetlanie postów z września 12, 2021

Makaron z kurkami w sosie śmetanowym

Obraz
  Składniki: 400 g makaronu, 200 g kurek, 1 szalotka, 200 ml śmietany 30%, 165 g śmietany 18%, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka siekanej natki pietruszki, szczypta kurkumy,  sól i pieprz, parmezan.  Przygotowanie: Kurki namocz w zimnej wodzie z 1 łyżeczką soli i sody oczyszczonej. Pozostaw na 10 minut, przemieszaj i pozostałe zabrudzenia oczyść delikatnie ręcznikiem papierowym.  Makaron ugotuj al'dente. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż drobno posiekaną szalotkę i dodaj kurki. Smaż na dużym ogniu przez 5 minut. Zmniejsz ogień do minimum i dodaj dużą szczyptę pieprzu i soli. Następnie dodaj śmietanę 18%, natkę pietruszki, sok z cytryny, szczyptę kurkumy, śmietankę 30%, oraz dopraw pieprzem i solą do smaku. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Do sosu dodaj 1 łyżeczkę parmezanu, szczyptę soli i ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj z parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

Pierogi dyniowe z farszem z indyka i szpinaku w sosie kurkowym

Obraz
Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej (ja użyłam 0,5 szklankę mąki 650 oraz 1 szklanki mąki 1850), puree z 0,5 pieczonej dyni piżmowej (moja połówka miała 400 g), 1 łyżka oleju, 0,5 łyżeczki pieprzu i soli, szczypta kurkumy, 0,25 szklanki wody, ewentualnie 1-3 łyżki wody. Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego z indyka, 250 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka soku z cytryny, 0,25 szklanki bulionu warzywnego, 1 ząbek czosnku, 0,5 małej cebuli, sól, pieprz. Składniki na sos kurkowy: 200 g kurek, 1 szalotka, 200 ml śmietany 30%, 165 g śmietany 18%, 1 łyżeczka soku z cytryny, 0,5 łyżeczki masła, 1 łyżka siekanej natki pietruszki, szczypta kurkumy,  sól i pieprz. Dynię obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę 1x1 cm. Przełóż na blaszkę do pieczenia, polej olejem i piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni. Dynię pozostaw do wystudzenia, dodaj 0,5 szklanki wody i zblenduj na gładko. Kurki namocz w zimnej wodzie z 1 łyżeczką soli i sody oczyszczon