Makaron z kurkami w sosie śmetanowym
Składniki:
- 400 g makaronu,
- 200 g kurek,
- 1 szalotka,
- 200 ml śmietany 30%,
- 165 g śmietany 18%,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki,
- szczypta kurkumy,
- sól i pieprz,
- parmezan.
Przygotowanie:
Kurki namocz w zimnej wodzie z 1 łyżeczką soli i sody oczyszczonej. Pozostaw na 10 minut, przemieszaj i pozostałe zabrudzenia oczyść delikatnie ręcznikiem papierowym.
Makaron ugotuj al'dente.
Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż drobno posiekaną szalotkę i dodaj kurki. Smaż na dużym ogniu przez 5 minut. Zmniejsz ogień do minimum i dodaj dużą szczyptę pieprzu i soli. Następnie dodaj śmietanę 18%, natkę pietruszki, sok z cytryny, szczyptę kurkumy, śmietankę 30%, oraz dopraw pieprzem i solą do smaku. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Do sosu dodaj 1 łyżeczkę parmezanu, szczyptę soli i ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszaj.
Podawaj z parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz