Zupa krem z pieczonej dyni
Składniki: około 1,2-1,5 kg dynia (sł), łyżka miodu (sł), dwie łyżki oleju (sł), szczypta papryki słodkiej (sł), łyżeczka obranego i pokrojonego imbiru świeżego (o), dwa mniejsze ząbki czosnku (o), pieprz (o), około 6 łyżek komosy ryżowej (o), sól (słn), łyżka posiekanego koperku (k), około 3 litry wywaru warzywnego (k), kurkuma (g). Przygotowanie: Dynie (sł) obrać i usunąć miękki miąższ z pestkami, pokroić w kostkę i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Dynie polać miodem (sł) oraz łyżką oleju (sł) pięć około 30-40 minut w temperaturze 160℃. W garnku o grubym dnie rozgrzać drugą łyżkę oleju (sł) i dodać imbir (o), czosnek (o) i szczyptę soli (słn). Smażyć na małym ogniu aż imbir zmięknie a czosnek będzie lekko złoty. Dodać bulion (k), szczyptę kurkumy (g) oraz dynię (sł). Całość gotować 10 minut a następnie zmiksować. Odstawić ponownie na ogień, dodać komosę ryżową (o) i pół łyżeczki soli (słn), gotować 15 minut pod przykryciem na bardzo małym ogn