Greckie pulpety
Składniki na pulpety:
Dodatkowe składniki:
- 250 g mielonej wołowiny (sł) lub jagnięciny (g),
- 250 g mielonej wieprzowiny (słn),
- Sól (słn),
- Natka pietruszki (k),
- Sok z cytryny (k),
- Rozmaryn suszony (g),
- Kurkuma (g),
- Jajko (sł),
- Papryka słodka (sł),
- Ząbek czosnku (o),
- Kolendra suszona (o),
- Pieprz (o),
- Skórka z cytryny (o),
- Oregano suszone (o).
Składniki na sałatkę:
- Miks sałat śródziemnomorski,
- Około 150 g pomidorów koktajlowych (k),
- Kurkuma (g),
- 2-3 ogórki gruntowe (sł),
- Dwie łyżki oliwy z oliwek (sł),
- Cebula czerwona (o),
- Pieprz (o),
- Oregano (o),
- Sól (słn),
- Około 200 g fety (słn),
- Garść oliwek czarnych (k).
Składniki na pieczone ziemniaki:
- Około 400 g obranych ziemniaków (sł),
- Dwie łyżki oliwy z oliwek (sł),
- Papryka słodka (sł),
- Oregano (o),
- Sól (słn),
- Estragon (k),
- Rozmaryn (g).
Przygotowanie:
Do miski przełożyć jagnięcinę (g) lub wołowinę (sł) dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (o), mieloną wieprzowinę (słn), około łyżki drobno posiekanej natki pietruszki (k), szczyptę kurkumy (g), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł), 1/3 łyżeczki kolendry (o), 1/4 łyżeczki pieprzu (o), dużą szczyptę soli (słn), łyżkę soku z cytryny (k), szczyptę rozmarynu (g), jajko (sł), łyżeczkę skórki z cytryny (o), większą szczyptę oregano (o). Mięso odstawić na około godzinę. Następnie uformować małe pulpety i upiec w garnku rzymskim przez 20 minut od momentu nagrzania piekarnika lub usmażyć na patelni grillowej.
Do miski wsypać miks sałat, pomidory koktajlowe (k) pokroić w ćwiartki i przełożyć do sałaty. Następnie dodać małą szczyptę kurkumy (g), ogórka pokrojonego w półplasterki (sł), czerwoną cebulę (o) pokrojoną w piórka, szczyptę soli (słn), oliwki pokrojone w ćwiartki lub plasterki (k), małą szczyptę kurkumy (g), oliwę z oliwek (sł), większą szczyptę pieprzu (o), szczyptę oregano (o) oraz fetę pokrojoną w kostkę (słn).
Ziemniaki (sł) pokroić w ćwiartki, dodać oliwę (sł), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł), większą szczyptę oregano (o), większą szczyptę soli (słn), szczyptę estragonu (k) oraz pół łyżeczki rozmarynu (g). Ziemniaki piec w garnku rzymskim w temperaturze 180 stopni przez półtorej godziny (od nagrzania piekarnika).
W wersji bezglutenowej rezygnujemy z chlebków pita.
Do miski przełożyć jagnięcinę (g) lub wołowinę (sł) dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (o), mieloną wieprzowinę (słn), około łyżki drobno posiekanej natki pietruszki (k), szczyptę kurkumy (g), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł), 1/3 łyżeczki kolendry (o), 1/4 łyżeczki pieprzu (o), dużą szczyptę soli (słn), łyżkę soku z cytryny (k), szczyptę rozmarynu (g), jajko (sł), łyżeczkę skórki z cytryny (o), większą szczyptę oregano (o). Mięso odstawić na około godzinę. Następnie uformować małe pulpety i upiec w garnku rzymskim przez 20 minut od momentu nagrzania piekarnika lub usmażyć na patelni grillowej.
Do miski wsypać miks sałat, pomidory koktajlowe (k) pokroić w ćwiartki i przełożyć do sałaty. Następnie dodać małą szczyptę kurkumy (g), ogórka pokrojonego w półplasterki (sł), czerwoną cebulę (o) pokrojoną w piórka, szczyptę soli (słn), oliwki pokrojone w ćwiartki lub plasterki (k), małą szczyptę kurkumy (g), oliwę z oliwek (sł), większą szczyptę pieprzu (o), szczyptę oregano (o) oraz fetę pokrojoną w kostkę (słn).
Ziemniaki (sł) pokroić w ćwiartki, dodać oliwę (sł), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł), większą szczyptę oregano (o), większą szczyptę soli (słn), szczyptę estragonu (k) oraz pół łyżeczki rozmarynu (g). Ziemniaki piec w garnku rzymskim w temperaturze 180 stopni przez półtorej godziny (od nagrzania piekarnika).
W wersji bezglutenowej rezygnujemy z chlebków pita.
Komentarze
Prześlij komentarz