Sos tzatziki

Składniki:

  • 150 ml jogurtu greckiego (k),
  • łyżka posiekanego koperku (k),'
  • szczypta kurkumy (g),
  • jeden mały ogórek (sł),
  • szczypta pieprzu (o),
  • mały ząbek czosnku (o),
  • sól (słn).
Przygotowanie:
Do miseczki przełożyć jogurt (k), dodać koperek (k) i szczyptę kurkumy (g). Ogórka (sł) obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na drobnych oczkach i odcisnąć, dodać do sosu. Doprawić szczyptą pieprzu (o), dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek (o) oraz szczyptę soli (słn). Pozostawić w lodówce na około godzinę. Podawać schłodzony. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Kotlety mielone według pięciu przemian