Posty

Wyświetlanie postów z lutego 21, 2016

Pieczona karkówka z pure ziemniaczanym i pieczonymi burakami wg 5 przemian

Obraz
Składniki: Karkówka: 1kg karkówki (słn), 4 duże ząbki czosnku (o), 2 duże marchewki (sł), 2 małe cebule (o), 2 łyżeczki papryki ostrej (o), 2 łyżeczki papryki słodkiej (sł), łyżka sosu sojowego (słn), pół łyżeczki rozmarynu (o), łyżeczka musztardy Dijon (o), łyżeczka cząbru (o), łyżeczka estragonu (k), łyżka octu jabłkowego (k), 3-4 łyżki oleju (sł), łyżeczka soli (słn), pół łyżeczki tymianku (g), pół łyżeczki kurkumy (g), pół łyżeczki kminku (sł), około łyżki mąki ziemniaczanej (sł). Pure ziemniaczane: 1 kg ziemniaków (sł), 2-3 litry wrzątku (g), szczypta kurkumy(g), szczypta kminku (sł), szczypta imbiru (o), łyżka soli (słn), łyżka śmietany (k). Buraki: 5 małych buraków (sł), 2 łyżki oleju (sł), pół łyżeczki pieprzu (o), łyżeczka soli (słn). Przygotowanie: Do naczynia żaroodpornego wlać olej (sł), dodać paprykę słodką (sł), paprykę ostrą (o), rozmaryn (o), sos sojowy (słn), estragon (k), kurkumę (g), pokrojone w duże kawałki marc

Bolognese wedłu pięciu przemian

Obraz
Kuchnia włoska - pełna smaku, aromatu ziół, zapachu pomidorów, przy tym prosta i nieskomplikowana. Klasykiem kuchni włoskiej, znanym na całym świecie jest sos boloński - bolognese. Jest to również i moje jedno z ulubionych makaronów dlatego gości często na naszym stole. Przepis długo dopracowywałam żeby był idealna i chyba ten moment nastał jeśli i ja i inni domownicy jemy go łyżkami z garczka ;) Sos nie jest pracochłonny ale potrzebuje czasu aby wszystkie smaki były wyraźne. Składniki: 500 g mięsa wieprzowo-wołowego (słn), Jedna mała marchewka (sł), Dwie łyżki oleju (sł), Dwie szalotki lub jedna średnia cebula (o),  6 większych ząbków czosnku (o), Bazylia, oregano, cząber górski, rozmaryn (o), Papryka słodka (sł),  500 ml passaty pomidorowej (k), Puszka krojonych pomidorów (k), Pomidory suszone (k) (nie w oleju!), Sól (słn), Pieprz (o), Parmezan lub grano padano (o), Świeża bazylia (o), Ocet balsamiczny (k), Kurkuma (g), Tymianek (g). Przygotowanie: Olej (s

Pieczone ziemniaki ze szpinakiem i kurczakiem

Obraz
Składniki: Farsz: Pierś kurczaka, około 300g (k), 100-150g szpinaku świeżego (sł), 2-3 łyżki oleju (sł), Pół papryczki chilli (o), Sól (słn), Pieprz (o), Sok z cytryny (k), Niebieski ser pleśniowy (o), około 50g lub gorgonzola 2 łyżki kwaśnej śmietany (k), kurkuma (g), tymianek (g). Ziemniaki pieczone: 5-6 średniej wielkości ziemniaki (sł) 2-3 łyżki oleju (sł), słodka papryka (sł), Ostra papryka (o), Cząber górski (o), Rozmaryn (o), Sól (słn), Estragon (k), Kurkuma (g). Przygotowanie: Ziemniaki obrać, umyć i przekroić na pół wzdłuż.  Ułożyć na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Skropić olejem (sł), lekko posypać papryką słodka (sł), papryką ostrą (o), cząbrem (o), rozmarynem (o). Posolić mocniej (słn), opruszyć estragonem (k) i kurkumą (g). Piec około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Olej (sł) wlać na rozgrzaną patelnię, dodać drobno posiekaną papryczkę (o). Lekko podsmażyć. Dodać drobno pokrojoną pierś z kurczaka (k), kurkumę (g), drobn

Pieczone ziemniaki a'la jacket potato

Obraz
Składniki: Ziemniaki pieczone: 5-6 średniej wielkości ziemniaki (sł) 2-3 łyżki oleju (sł), słodka papryka (sł), Ostra papryka (o), Cząber górski (o), Rozmaryn (o), Sól (słn), Estragon (k), Kurkuma (g). Sałatka: Jedna puszka tuńczyka w sosie własnym (słn), Sok z cytryny (k), Kurkuma (g), Puszka słodkiej kukurydzy (sł), Łyżka majonezu (sł), Pieprz (o), Szczypiorek (o), Sól (słn). Przygotowanie: Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Naciąć nożem do 2/3 głębokości. Ułożyć na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Skropić olejem (sł), lekko posypać papryką słodka (sł), papryką ostrą (o), cząbrem (o), rozmarynem (o). Posolić mocniej (słn), opruszyć estragonem (k) i kurkumą (g). Piec w  temperaturze 150 stopni około 30 minut. Następnie podwyższyć temperaturę do 200 i piec do miękkości i zrumienienia. Po upieczeniu w nacięcia można włożyć ser żółty.  Podawać z sałatką. 

Bezglutenowe kopytka według pięciu przemian

Obraz
Składniki: 1 kg ziemniaków (już obranych) (sł), 300 g mąki ryżowej (o), 2 jajka (sł), 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (sł), szczypta imbiru (o), szczypta kurkumy (g), szczypta kminku (sł), sól (sł). Przygotowanie: Na gotującą się wodę (g) wsypać szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku (sł), ziemniaki (sł), szczyptę imbiru (o), sól (słn). Ziemniaki odcedzić. Można zostawić do ostygnięcia i zmielić w maszynce lub od razu zgnieść na gładko tłuczkiem do ziemniaków.  Do ziemniaków dodać jajka (sł), mąkę ziemniaczaną (sł), mąkę ryżową (o) oraz szczyptę soli (słn). Zagotować wodę (g), dodać szczyptę kminku (sł), szczyptę imbiru (o) oraz sól (słn).  Kopytka gotować około 2 minuty licząc od momentu gdy woda zacznie się ponownie gotować.