Posty

Wyświetlanie postów z maja 1, 2016

Tortellini z jarmużem i ricottą

Obraz
Składniki na ciasto: 300g mąki pszennej typ 450 (k) + do podsypania, szczypta kurkumy (g), 1 żółtko (sł), 2-3 łyżki oliwy lub oleju (sł), szczypta imbiru (o), szczypta soli (słn), 40-50g ciepłej wody (słn). Składniki na farsz: łyżka oleju (sł), 120-130g ricotty (sł), papryka słodka (sł), ząbek czosnku (o), 120-150g jarmużu (o), można zastąpić szpinakiem (sł) lub użyć pół na pół, pół małej cebuli (o), pieprz (o), sól (słn), sok z cytryny (k), kurkuma (g). Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej (sł), dodać drobno posiekaną cebulę (o), drobno posiekany ząbek czosnku (o) oraz jarmuż (o) drobno posiekany lub rozdrobniony w rozdrabniaczu. Całość podsmażyć i dodać szczyptę soli (słn), łyżeczkę soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł), jeśli używamy to dodać szpinak (sł). Patelnię zdjąć z ognia i dodać ricottę (sł), lekko popieprzyć (o) i posolić (słn) do smaku. Zostawić do wystudzenia. Do miski wsypać mąkę (k), dodać szczypt

Chińskie pierożki z warzywami

Obraz
Składniki: ciasto , marchewka (sł), pędy bambusa (sł), grzyby shitake lub mun (sł),  kawałek kapusty pekińskiej lub pak choi (o), około 20-30g makaronu ryżowego (o), pół łyżeczki pieprzu (o), szczypiorek (o), łyżka sosu sojowego (słn), sól (słn), łyżka soku z cytryny (k), kiełki fasoli mung (k), kurkuma (g). Przygotowanie: Zagotować wodę w garczku i do wrzątku (g) dodać makaron ryżowy (sł). Odstawić na 10 minut. Marchewkę (sł) pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Następnie drobno pokroić kapustę (o) i dodać do marchewki. Dodać sos sojowy (słn), pokrojone kiełki (k), szczyptę kurkumy (g), pędy bambusa (sł), makaron ryżowy (o) pokrojony w mniejsze części, szczyptę soli (słn), połowę soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), pokrojone grzyby (sł), szczypiorek (o) drobno posiekany, szczyptę pieprzu (o). Cienko rozwałkować ciasto, wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierożki. Gotować na parze około 5-10 minut. 

Porowa zupa krem

Obraz
Składniki: 1 marchewka (sł), jedna mała lub pół pietruszki (sł), kawałek selera (sł), łyżka oleju (sł), papryka słodka (sł), kminek mielony (sł), por (o), pieprz (o), ziele angielskie (o), sól (słn), 1,5-2l wody (słn) sok z cytryny (k), natka pietruszki (k), liść laurowy (g), kurkuma (g). Przygotowanie: W garczku rozgrzać olej (sł), dodać pokrojone w drobną kostkę marchewkę (sł), pietruszkę (sł) i selera (sł), lekko podsmażyć. Dodać pokrojonego pora (o), lekko posolić (słn), dodać parę kropli soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku mielonego (sł), ziele angielskie (o). Całość podsmażyć aż warzywa będą złote. Następnie zalać wodą (słn), dodać łodygi natki pietruszki (k), liść laurowy (g), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł). Gotować około 10-15 minut i zmiksować. Dopieprzyć (o) i dosolić (słn) do smaku. Dodać posiekaną natkę pietruszki (k) i szczyptę kurkumy (g). 

Wiosenna sałatka

Obraz
Składniki: sałata masłowa (k), pomidor (k), koperek (k), szczypta kurkumy (g), ogórek (sł), oliwa (sł), szczypta pieprzu (o), 4-5 rzodkiewek (o), szczypiorek lub dymka (o), sól (słn).  Przygotowanie: Ogórki (sł), pokroić w plasterki i wrzucić do miski. Następnie pokroić rzodkiewkę (o) i dodać do ogórków. Lekko posolić (słn), dodać porwaną sałatę (k), szczyptę kurkumy (g), oliwę (sł), dymkę (o), szczyptę pieprzu (o), sól (słn) do smaku, koperek (k) i pomidora (k) pokrojonego w kostkę.  Zamiast oliwy (sł) na koniec można dodać łyżkę jogurtu naturalnego (k). 

Karkówka marynowana w piwie

Obraz
Składniki: 2 łyżki oleju (sł), łyżeczka papryki słodkiej (sł), 2 marchewki (sł), szczypta kminku mielonego (sł) 3-4 ząbki czosnku (o), 1-2 cebule (o), półtorej łyżeczki musztardy (o), pół łyżeczki papryki ostrej (o), szczypta cząbru górskiego (o), łyżeczka sosu sojowego (słn), 500-600g karkówki (słn), pół łyżeczki soli (słn), łyżeczka octu balsamicznego (k), łyżeczka soku z cytryny (k), łyżka mąki (k), szczypta rozmarynu (g), szczypta tymianku (g), szczypta kurkumy (g), 150-200 ml piwa (g). Przygotowanie: Do naczynia wlać olej (sł), dodać rozgniecione ząbki czosnku (o), musztardę (o), sos sojowy (słn), ocet balsamiczny (k), piwo (g), marchewkę (sł), cebulę pokrojoną w ósemki (o), sól (słn), pół łyżeczki soku z cytryny (k), rozmaryn (g), kurkumę (g), paprykę słodką (sł), paprykę ostrą (o), sól (słn), pół łyżeczki soku z cytryny (k), tymianek (g), kminek mielony (sł), cząber górski (o) i karkówkę (słn). Zostawić do marynowania na około 3 godziny. Karkówkę piec p