Chińskie pierożki z warzywami

Składniki:

  • ciasto,
  • marchewka (sł),
  • pędy bambusa (sł),
  • grzyby shitake lub mun (sł), 
  • kawałek kapusty pekińskiej lub pak choi (o),
  • około 20-30g makaronu ryżowego (o),
  • pół łyżeczki pieprzu (o),
  • szczypiorek (o),
  • łyżka sosu sojowego (słn),
  • sól (słn),
  • łyżka soku z cytryny (k),
  • kiełki fasoli mung (k),
  • kurkuma (g).
Przygotowanie:
Zagotować wodę w garczku i do wrzątku (g) dodać makaron ryżowy (sł). Odstawić na 10 minut.
Marchewkę (sł) pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Następnie drobno pokroić kapustę (o) i dodać do marchewki. Dodać sos sojowy (słn), pokrojone kiełki (k), szczyptę kurkumy (g), pędy bambusa (sł), makaron ryżowy (o) pokrojony w mniejsze części, szczyptę soli (słn), połowę soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), pokrojone grzyby (sł), szczypiorek (o) drobno posiekany, szczyptę pieprzu (o). Cienko rozwałkować ciasto, wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierożki. Gotować na parze około 5-10 minut. 





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian