Posty

Wyświetlanie postów z maja 8, 2016

Przekąski z ciasta francuskiego i cukini

Obraz
Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (k), tymianek (g), cukinia (sł), papryka słodka (sł), papryka ostra (o), sól (słn). Przygotowanie: Rozłożyć ciasto francuskie na blaszce, oprószyć tymiankiem (g), papryką słodka (sł) i ułożyć plastry cukinii (sł) na wierzchu. Oprószyć z wierzchu papryką ostrą (o) i solą (słn).  Piec w temperaturze 180 stopni z dolną grzałką przez 20-30 minut. 

Lasagne

Obraz
Składniki: 9 płatów makaronu (k), mozzarella (sł), 500g mielonej wołowiny (sł), łyżeczka olej (sł), papryka słodka (sł), kminek mielony (sł), marchewka (sł), cebula (o), dwie łodygi selera naciowego (o), bazylia (o), cząber górski (o), oregano (o), pieprz (o), 4 ząbki czosnku (o), sól (słn), 3 łyżki octu balsamicznego (k), sok z cytryny (k), puszka krojonych pomidorów (k), dwa suszone pomidory (k), 500 ml passaty pomidorowej (k), rozmaryn (g), tymianek (g), kurkuma (g). Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej (sł), dodać pokrojoną marchewkę w drobną kostkę (sł), drobno pokrojoną cebulę (o) i selera naciowego (o). Lekko posolić (słn), dodać drobno pokrojone suszone pomidory (k), szczyptę tymianku (g) i mięso (sł). Całość podsmażyć i dodać ząbki czosnku (o), szczyptę soli (słn), połowę octu balsamicznego (k) i zredukować. Następnie dodać pomidory (k), passatę (k), szczyptę rozmarynu (g), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł), pół łyżeczki oregano (o), pół łyżec

Pieczony łosoś z młodymi ziemniakami i szparagami

Obraz
Składniki: 250g łososia (słn). szparagi (sł), olej (sł), papryka słodka (sł), kminek mielony (sł), około 500g ziemniaków (sł), ząbek czosnku (o), imbir mielony (o), sól (słn), sok z cytryny (k), koperek (k), kurkuma (g), rozmaryn (g), sos serowy Przygotowanie: Ziemniaki (sł) oskrobać i pokroić w mniejsze części. Do gotującej się wody dodać szczyptę kurkumy (g), ziemniaki (sł), szczyptę kminku mielonego (sł), szczyptę imbir (o), około łyżki soli (słn). Gotować aż będą jeszcze lekko twarde. Następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać posiekanym koperkiem (k), rozmarynem (g), polać łyżką oleju lub oliwy (sł) oraz posypać łyżeczką papryki słodkiej (sł). Piec w temperaturze 220 stopni aż będą złociste. Na patelni rozgrzać trzy-cztery łyżki oleju (sł), dodać ząbek czosnku (o) i łososia pokrojonego na porcje, które będą później podane. Smażyć około 2 minut od strony skóry, lekko posolić od strony mięsa. Następnie przełożyć na blachę wyłożoną

Różyczki z ciasta francuskiego i jabłek

Obraz
Składniki: 2 jabłka szara reneta, opakowanie ciasta francuskiego, cukier puder, łyżeczka cynamonu, szczypta imbiru, szczypta ziela angielskiego, szczypta goździków, sok z cytryny, Przygotowanie: Jabłka dokładnie umyć, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. Plasterki skropić jak najszybciej sokiem z cytryny. Do miseczki wsypać cynamon, ziele angielskie i goździki. Na skraju ciasta francuskiego układać plasterki jabłek, następnie posypać przygotowanymi przyprawami. Odciąć ciasto francuskie zaraz pod plasterkami i zwinąć. Włożyć do papilotek na muffinki i piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.  Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.