Posty

Wyświetlanie postów z kwietnia 17, 2016

Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem

Obraz
Składniki: 2 piersi z kurczaka (k), estragon (k), kurkuma (g), olej (sł), 100g szpinaku (sł), kminek mielony (sł), papryka słodka (sł), papryka ostra (o), cebula (o) czosnek (o), 50g sera blue cheese (o), cząber górski (o), pieprz (o), rozmaryn (o), sól (słn), sok z cytryny (k), pół łyżki jogurtu naturalnego (k), tymianek (g). Przygotowanie: Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (sł), dodać posiekaną drobno cebulę (o), lekko posolić (słn), dodać parę kropli soku z cytryny (k) i szczyptę kurkumy (g). Delikatnie zeszklić cebulę i dodać rozgnieciony ząbek czosnku (o), szczyptę soli (słn), parę kropli z soku z cytryny (k), szczyptę tymianku (g), drobno pokrojony świeży szpinak (sł), delikatnie poddusić. Następnie pokroić w kostkę ser (o) i dodać na patelnię. Dodać małą szczyptę soli (słn), jogurt (k) i szczyptę kurkumy (g). Piersi z kurczaka przekroić na pół i w każdej zrobić nacięcie tak aby powstały sakiewki. Nadziać szpinakiem. Do głębszego talerza dodać nie całą

Pierożki wonton wg pięciu przemian

Obraz
Ciasto: 150g mąki pszennej (k), szczypta kurkumy (g), szczypta kminku mielonego (sł), 50g mąki ryżowej (o), około 1/4 szklanki ciepłej wody (słn), pół łyżeczki soli (słn). Farsz: 30 dag wieprzowiny (sł), dwie łyżki octu ryżowego (k), szczypta kurkumy (g), jedno małe jajko (sł), szczypta pieprzu świeży imbir (o) bardzo drobno posiekany, papryczka chilli (o) drobno posiekana, szczypiorek (o) drobno posiekany, dwie łyżki sosu sojowego (słn), szczypta soli (słn). Przygotowanie: Mąkę pszenną (k) wsypujemy do miski, dodajemy kurkumę (g), kminek (sł), mąkę ryżową (o), sól (słn) i wodę (słn). Zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Musi być miękkie i elastyczne.. Następnie odstawiamy żeby odpoczęło około 10 minut.  Mięso (słn) przekładamy do miseczki i dodajemy ocet ryżowy (k), szczyptę kurkumy (g), jajko (sł), papryczkę chilli (o) i imbir (o), sos sojowy (słn), ocet ryżowy (k), szczyptę kurkumy (g), szczypiorek (o) i pieprz (o). Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko. Wyc

Tort czekoladowo truskawkowy

Obraz
Biszkopt: 4 jajka, 150g cukru, 2 łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia, 70g mąki pszennej, 70g mąki ziemniaczanej. Mus czekoladowy: 330ml śmietany 30%, 250g sera mascarpone, 100g gorzkiej czekolady, 3-4 łyżki cukru. Frużelina truskawkowa: 400g truskawek mrożonych, łyżka cukru, 1/3 szklanki wody, dwie łyżki żelatyny. Przygotowanie: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem i proszkiem do pieczenia aż będą puszyste i zmienią kolor na jasnożółty/biały. Następnie do utartych żółtek dodać przesianą mąkę i kakao, dokładnie rozmieszać. Do ciasta dodać 1/4 białek i połączyć. Następne porcje białek wmieszać w ciasto bardzo delikatnie. Piec w temperaturze 160-170 stopni 35-40 minut. Śmietanę dokładnie ubić z cukrem, dodać ser mascarpone i roztopioną czekoladę. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 15-20. Do rondelka wrzucić truskawki, dodać cukier i wodę. Gotować 20-30 minut a następnie widelce

Hummus pomidorowy

Obraz
Składniki: 100g ciecierzycy suchej (słn), łyżka soku z cytryny (k), pół łyżki przecieru pomidorowego (k), szczypta kurkumy (g), 1/4 szklanki oleju (sł), kminek (sł), 25g sezamu (sł), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł), łyżeczka pieprzu (o), szczypta imbiru (o), ząbek czosnku (o), sól (słn). Przygotowanie: Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez całą noc. Następnie odcedzieć i wypłukać pod zimną wodą.  Do gotującej się wody (g) dodać szczyptę kminku (sł),szczyptę imbiru (o) i ciecierzycę (słn). Gotować 30-40 minut aż będzie miękka. Wystudzić. Do miksera dodać sezam (sł) i olej (sł), zmiksować na gładką masę. Następnie dodać ząbek czosnku (o) i również zmiksować. Dodać ciecierzycę (słn) i cały czas miksując dodać sok z cytryny (k), kurkumę (g), paprykę słodką (sł), pieprz (o), sól (słn), przecier pomidorowy (k) i szczyptę kurkumy (g). Jeśli hummus jest zbyt gęsty można dodać więcej oleju (sł).

Papryka faszerowana

Obraz
Składniki: 3-4 papryki (sł), 100g kuskusu (k), wrzątek (g), kurkuma (g), tymianek (g), pół cukinii (sł), pół bakłażana (sł), 100g szpinaku (sł), łyżka oliwy (sł), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł), cebula (o), ząbek czosnku (o), pieprz (o), cząber górski (o),  50g niebieskiego sera pleśniowego (o), sól (słn), dwie łyżki wody (słn), sok z cytryny (k), natka pietruszki (k). Przygotowanie: Do naczynia wsypać kuskus (k) i zalać centymetr wyżej wrzątkiem (g). Odstawić.  Na patelni rozgrzać oliwę (sł), dodać drobno pokrojoną cebulę (o), lekko posolić (słn), dodać łyżeczkę soku z cytryny (k) i szczyptę tymianku (g). Następnie w małą kostkę pokroić bakłażana (sł) i dodać na patelnię, dorzucić rozgnieciony ząbek czosnku (o), szczyptę soli (słn), parę kropli soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), pokrojoną w kostkę cukinię (sł), szczyptę cząbru (o) i pieprzu (o). Lekko posolić (słn), dodać parę kropli soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), posiekany szpinak (sł