Posty

Wyświetlanie postów z maja 14, 2017

Grecki gyros z kurczaka w picie

Obraz
Składniki: 400 g piersi z kurczaka (k), koperek  (k) szczypta estragonu (k), pomidor (k), mała szczypta kurkumy (g), szczypta rozmarynu (g), szczypta tymianku (g), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł), olej (sł), szczypta kozieradki (o), czerwona cebula (o), kapusta pekińska (o), szczypta kuminu (o), szczypta papryki ostrej (o), pieprz (o), ząbek czosnku (o), sól (słn). Do podania: pity , nie przecinać! Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, zgiąć w połowie i delikatnie przycisnąć, np nożem aby uformował w "łódeczki", tzatziki . Przygotowanie: Kurczaka pociąć na kawałki i przełożyć do naczynia. Dodać szczyptę kurkumy (g), łyżeczkę oleju (sł), szczyptę kozieradki (o), szczyptę kuminu (o), szczyptę soli (słn), szczyptę estragonu (k), szczyptę rozmarynu (g) i tymianku (g), paprykę słodką (sł), paprykę ostrą (o), pieprz (o), rozgnieciony ząbek czosnku (o) i szczyptę soli (słn). Pozostawić na maks godzinę i szybko podsmażyć na patelni. Kapustę pekińską drob

Sos tzatziki

Składniki: 150 ml jogurtu greckiego (k), łyżka posiekanego koperku (k),' szczypta kurkumy (g), jeden mały ogórek (sł), szczypta pieprzu (o), mały ząbek czosnku (o), sól (słn). Przygotowanie: Do miseczki przełożyć jogurt (k), dodać koperek (k) i szczyptę kurkumy (g). Ogórka (sł) obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na drobnych oczkach i odcisnąć, dodać do sosu. Doprawić szczyptą pieprzu (o), dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek (o) oraz szczyptę soli (słn). Pozostawić w lodówce na około godzinę. Podawać schłodzony. 

Gnocchi z ricotty z pesto bazyliowym

Obraz
Składniki na gnocchi: 200 g ricotty (sł), jedno jajko (sł), 1 kg ziemniaków (sł), pieprz (o), sól (słn), szklanka mąki (k), wrzątek (g), kurkuma (g). Składniki na pesto: 2-3 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy (sł), szklanka świeżych liści bazylii (o), szczypta pieprzu (o), dwa ząbki czosnku (o), łyżka parmezanu (o), sól (słn), łyżka natki pietruszki (k). Przygotowanie: Do gotującej się wody (g) wrzucić pokrojone w równą, większą kostkę ziemniaki (sł). Dodać płaską łyżkę soli (słn) i gotować do miękkości. Odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Następnie zmielić w maszynce (można również jeszcze gorące dokładnie zgnieść tłuczkiem i zostawić do wystygnięcia). Dodać mąkę (k) (lekko przemieszać po każdym dodanym składniku), szczyptę kurkumy (g), jajko (sł), ricottę (sł), szczyptę pieprzu (o) i około 1/4 łyżeczki soli (słn). Całość dokładnie wyrobić, z porcji ciasta uformować wałek i kroić jak kopytka. Dla ułatwienia formowania podsypywać mąką.  Gotować w go