Posty

Wyświetlanie postów z listopada 6, 2016

Kopytka z mięsem (knedle)

Obraz
Składniki: ciasto na kopytka 500g mięsa wieprzowego (słn) łopatki lub szynki, sól (słn), natka pietruszki (k), estragon (k), wrzątek (g), kurkuma (g), liść laurowy (g), kminek (sł), korzeń pietruszki (sł), kawałek selera (sł), papryka słodka (sł),  pieprz (o), ziele angielskie (o). Przygotowanie: Do gotującej się wody w garczku (g) dodać obrany i pokrojony korzeń pietruszki (sł), dwa ziarna ziela angielskiego (o), mięso (słn), dwie łodygi natki pietruszki (k), liść laurowy (g), selera pokrojonego w kostkę (sł), szczyptę pieprzu (o), pół łyżeczki soli (słn), szczyptę estragonu (k), szczyptę kurkumy (g), pół łyżeczki kminku (sł). Mięso gotować koło 1 godziny/ godziny piętnaście. Po tym czasie wyjąć z rosołu i zostawić do ostudzenia. Następnie zmielić. Dodać około 1/4 łyżeczki pieprzu (o), pół łyżeczki soli (słn), małą szczyptę estragonu (k), szczyptę kurkumy (g) i 1/3 łyżeczki papryki słodkiej (sł),  Sposób pierwszy lepienia kopytek. Kawałek ciasta położyć na stoln