Posty

Wyświetlanie postów z września 18, 2016

Korzenna zupa dyniowa

Obraz
Składniki: jedna mniejsza marchewka (sł), łyżeczka oleju (sł), mały kawałek selera (sł), ja dałam kawałek około 1cmx1cm, Jeden mały korzeń pietruszki (sł) 350g surowej dyni (sł), obranej ze skóry oraz wydrążonej,  1/4 łyżeczki słodkiej papryki (o), pół łyżeczki startego imbiru (o), szalotka (o), szczypta gałki muszkatołowej (o), szczypta pieprzu cayenne (o), około 1/4 łyżki soli (słn), 1 litr wody zimnej (słn), łyżeczka posiekanego koperku (k), szczypta kurkumy (g), mały liść laurowy (g). Przygotowanie: W garnku o grubym dnie rozgrzać olej (sł). Marchewkę (sł) obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Selera (sł), pietruszkę (sł) oraz dynię (sł) również pokroić w kostkę i również wrzucić do garnka. Następnie posiekać szalotkę (o) i dodać do warzyw a następnie imbir (o). Całość podsmażyć około 10 minut na małym ogniu. Następnie dolać wody (sł), dodać sól (słn), koperek (k) i liść laurowy (g). Gotować na małym ogniu przez 30-35 minut. Zupę zmiksować i dodać kurkumę

Placki ziemniaczano-dyniowe

Obraz
Składniki: 1kg surowych i obranych ziemniaków (sł), 200-250 g obranej dyni (sł), 2 jajka (sł), pół łyżeczki miodu (sł), półtorej łyżki mąki ryżowej (o), 1/4 łyżeczki imbiru przeciśniętego przez praskę do czosnku (o), 1/4 łyżeczki pieprzu (o), 1/3 łyżeczki soli (słn), szczypta kurkumy (g), olej do smażenia (sł). Przygotowanie: Ziemniaki (sł) oraz dynię (sł) zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać jajka (sł), Mąkę (o), pieprz (o), imbir (o), sól (słn), kurkumę (g) oraz miód (sł). Dokładnie połączyć składniki. Na patelnię wylać olej i rozgrzać. Wykładać około łyżki ciasta, warstwa musi być cienka. Smażyć na średnim ogniu po około 3 minuty z każdej strony.

Kasza kuskus z pieczoną dynią

Obraz
Składniki: około 150-200g obranej i pokrojonej w średnią kostkę dyni (sł), dwie łyżeczki oleju (sł), łyżeczka miodu (sł).  dwie garście szpinaku (sł), mała marchewka (sł), dwie garści szpinaku świeżego (sł), jedna szalotka (o), ząbek czosnku (o), kawałek świeżego imbiru (o), papryka chilli według uznania (o), szczypta pieprzu (o), szczypta soli (słn), pół łyżki koperku (k), około 100-150g kuskusu (k) lub kaszy jaglanej (sł), wrzątek (g), szczypta kurkumy (g). Przygotowanie: Kaszę kuskus (k) wsypać do miski i zalać wrzątkiem (g) centymetr ponad powierzchnię. Jeśli używamy kaszy jaglanej to do gotującej (g) się wody wsypać kaszę (sł) i gotować na małym ogniu do miękkości.  Pokrojoną w kostkę dynię (sł) położyć na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, skropić miodem (sł) i olejem (sł). Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (sł), dodać pokrojoną w kostkę marchewkę (sł), szalotkę (o), czosnek posiekany (o), imbir posiekany (