Posty

Wyświetlanie postów z grudnia 25, 2016

Pasta z łososia wędzonego i awokado

Obraz
Składniki: jedno awokado hass (sł), łyżeczka majonezu (sł), kawałek mozzarelli (sł), 1/4 czerwonej cebuli (o), szczypta pieprzu (o), szczypta soli (słn), 50g łososia wędzonego (słn), łyżeczka soku z cytryny (k), 4-5 pomidorów koktajlowych (k), pieczywo (k), szczypta kurkumy (g). Przygotowanie: Awokado (sł) przekroić na pół, uderzając nożem usunąć pestkę i łyżką lub łyżeczką wydrążyć miąższ, przełożyć do miseczki. Rozgnieść widelcem. Cebulę czerwoną (o) drobno posiekać i dodać do awokado następnie dodać drobno pokrojonego łososia (słn), łyżeczkę cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), majonez (sł) oraz szczyptę pieprzu (o) i soli (słn). Pieczywo pokroić, położyć plasterki mozzarelli i zapiec aż ser się rozpuści. Położyć pastę i plasterki pomidorów koktajlowych. 

Tradycyjna zupa pomidorowa

Obraz
Składniki: 3 litry zimnej wody (sł), sól (słn), puszka krojonych pomidorów (k), okoły łyżki kwaśnej śmietany (k), pęczek natki pietruszki (k), kurkuma (g), liść laurowy (g), trzy marchewki (sł), szczypta kminku mielonego (sł), pietruszka (sł), kawałek selera (sł), około 1/3 średniej wielkości pora (o), dwa ziela angielskie (o), skrzydło z indyka (o), pieprz (o). Przygotowanie: Około 3 litra zimnej wody (słn) przelać do garczka i postawić na małym ogniu. Dodać parę łodyżek natki pietruszki (k), liść laurowy (g), marchewki (sł) obrane i pokrojone na 3 lub 4 części, skrzydło z indyka, łyżeczkę soli (słn), parę listków natki pietruszki (k), szczyptę kurkumy (g), pietruszkę (sł), pora (o), łyżeczkę soli (słn), parę listków natki pietruszki (k), szczyptę kurkumy (g), selera (sł) oraz ziele angielskie (o). Doprowadzić łagodnie do wrzenia pod przykryciem. Następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować około półtorej godziny. Następnie wyjąć skrzydło z indyka, pietruszkę,

Rozgrzewająca zimowa herbata

Obraz
Składniki: 2 saszetki czarnej herbaty ulubionego gatunku (g), 2 litry wrzątku(g), 2 pomarańcze (k), cytryna (k), jedna gwiazdka anyżu (o), kawałek cynamonu(sł), około 5mm plaster imbiru(o), 3 łyżki miodu (sł), cukier (sł), 2 goździki (o),  mała szczypta kardamonu (o), zimna woda (słn). Przygotowanie: Patelnie lub rondel lekko rozgrzać. Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy, następnie obrać, oczyścić z białych części i miąższ (k) wrzucić na patelnię lub do rondelka. Dodać łyżkę cukru (sł), płaską łyżkę skórki z pomarańczy (o) oraz łyżeczkę skórki z cytryny (o). Całość dusić na małym ogniu przez około 10-15 minut. Zagotować wodę w drugim garczku. Do wrzątku (g) dodać herbatę (g) i zaparzyć. Następnie wyjąć saszetki, włączyć gaz pod herbatą i dodać cynamon (sł), imbir (o), łyżeczkę zimnej wody (słn), łyżkę soku z cytryny (k), szczyptę cukru (sł), anyż (o), goździki (o), łyżeczkę zimnej wody (słn), łyżeczkę soku z cytryny (k), szczyptę cukru (sł), kardamon (o) oraz pomara

Tarta ze szpinakiem

Obraz
Składniki na formę około 21 cm: 125g mąki pszennej (k), płaska łyżka śmietany (k), około łyżki soku z cytryny (k), 2-3 suszone pomidory (k), kurkuma (g), tymianek (g), 75g masła (sł), papryka słodka (sł), łyżeczka oleju (sł), około 100g szpinaku (sł), 2 jajka (sł), opakowanie sera ricotty (sł), pieprz (o), 1/3 mniejszej cebuli (o),  oregano (o), 2 ząbki czosnku (o),  sól (słn). Można dodać pierś z kurczaka (k), boczek (słn) lub szynkę długo dojrzewającą (słn). Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę (k), dodać szczyptę kurkumy (g), masło pokrojone w małą kostkę (sł), żółtko (sł) (białko odstawimy i dodamy do farszu), małą szczyptę pieprzu (o), pół łyżeczki soli (słn) oraz śmietanę (k). Składniki dokładnie połączyć. Ciasto przełożyć do woreczka i włożyć do zamrażarki na około 40 minut albo do lodówki na półtorej godziny. Na patelni rozgrzać olej (sł), dodać drobno posiekaną cebulę (o), rozgniecione ząbki czosnku (o), szczyptę soli (słn). Jeśli dodajemy boczek (słn