Posty

Wyświetlanie postów z lutego 28, 2016

Sajgonki według pięciu przemian

Obraz
Składniki: 200-250 g mięsa wieprzowego mielonego (słn), około 60 g makaronu ryżowego (o), 1 mała marchewka (sł), pędy bambusa w zalewie (sł), około 1/4 główki kapusty pekińskiej (o), parę grzybów mun (sł),  kurkuma (g), ocet ryżowy (k), sos sojowy (słn), kiełki fasoli mung (k),  jajko (sł), kawałek pora (o), papier ryżowy (o), sól (słn), olej do smażenia (sł). Sos słodko-ostry: 1 papryczka chilli (o), kawałek imbiru (o), ząbek czosnku (o), sok z cytryny lub limonki (k), łyżka octu ryżowego (k), około 4 łyżek cukru (sł), kurkuma (g), łyżka sosu sojowego (słn), pół szklanki wody (słn), pół łyżki mąki ziemniaczanej (sł), sól (słn), łyżka oleju (sł), szczypta papryki ostrej (o). Przygotowanie: Mięso (słn) przełożyć do miski, dodać łyżkę octu ryżowego (k), szczyptę kurkumy (g). Marchewkę (sł) pokroić w cienkie słupki i dodać do farszu, następnie drobno pokrojoną kapustę pekińską (o), łyżkę sosu sojowego (słn), odrobinę octu ryżowego (k), szczyptę

Arancini

Obraz
Co zrobić jeśli zostało nam risotto z poprzedniego dnia? Arancini! Jest szybkie w przygotowaniu i pyszne. Możemy przygotować risotto poprzedniego dni a po powrocie do domu szybko przygotować obiad czy kolację. Składniki: risotto mozzarella (k), bułka tarta (k), mąka pszenna (k), 2 jajka (sł), 3-4 łyżki mleka (sł), sól (słn), pieprz (o), sok z cytryny (k), tymianek (g), olej do smażenia (sł). Przygotowanie: Do risotto (słn - bo na takim smaku zostało zakończone przygotowanie) dodać parę kropli soku z cytryny (k), szczyptę tymianku (g), jajko (sł), pieprz (o), sól (słn). Mozzarellę pokroić w większą kostkę. Jajko (sł) roztrzepać z mlekiem (sł), dodać szczyptę pieprzu (o) i soli (słn). Dłonie zwilżyć wodą, wziąć porcję risotto i uformować kulkę. W środek włożyć kawałek mozzarelli (k) i dokładnie skleić. Kulkę obtoczyć w mące (k), jajku (sł) i bułce (k). Najlepiej smażyć na głębokim tłuszczu około 3-4 minuty, aż będą złote lub na patelni do zrumienienia z każdej strony.

Risotto według pięciu przemian

Obraz
Pyszne, kremowe, pełne smaku i aromatu - risotto. Ryż jest nośnikiem smaku więc można dodać do niego wszystko i za każdym razem będzie smakować wyśmienicie. Sama robię wiele wersji risott: z pieczarkami, szpinakiem, jarmużem, porem, kurczakiem, kurkami i białym winem, szparagami itd. Każde ma swój wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Najlepiej eksperymentować ze składnikami żeby znaleźć swoją ulubioną wersję. Dzisiaj zrobiłam wersję ze szpinakiem i pieczarkami. Składniki: 2 litry wywaru warzywnego (k), przepis tutaj 100 g szpinaku (sł), mała cebula (o), około 6 pieczarek (sł), dwie łyżki oliwy (sł), 200g ryżu arborio (o), około 20g parmezanu lub grana padano (o), pół łyżki masła (sł), szczypta tymianku (g), szczypta kurkumy (g), 2 łyżki soku z cytryny (k), sól (słn), pieprz (o). Przygotowanie: Na rozgrzaną oliwę (sł) wrzucić pokrojono drobną cebulę (o), lekko posolić (słn), dodać parę kropli soku z cytryny (k), małą szczyptę tymianku (g) i lekko podsmażyć. Gdy ceb

Hamburgery wg pięciu przemian

Obraz
Składniki: 500g mięsa wołowego mielonego (sł), Jedno jajko (sł) Pół małej cebuli (o) drobno posiekanej, Pieprz (o), Sół (słn), Łyżka przecieru pomidorowego (k), Szczypta tymianku (g), Mała szczypta kminku mielonego (sł), Łyżka musztardy (o), 2 łyżki octu balsamicznego (k), Natka pietruszki drobno posiekana (k), 2 łyżki czerwonego wina wytrawnego (g) (można pominąć). Przygotowanie: Do mięsa wołowego (sł) dodaje jedno jajko (sł) i dokładnie mieszam. Następnie dodaję drobno posiekaną cebulę (o), szczyptę pieprzu (o), szczyptę soli (słn), łyżkę przecieru pomidorowego (k), szczyptę tymianku (g), szczyptę kminku mielonego (sł), łyżkę musztardy (o), szczyptę soli (słn), dwie łyżki octu balsamicznego(k), posiekaną drobno natkę pietruszki (k). Po dodaniu każdego składnika dokładnie mieszamy. Następnie formujemy kotlety i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej grillowej.  Ulubioną bułkę podgrzewamy z serem żółtym, kładziemy burgera i ulubione dodatki. 

Wywar warzywny według pięciu przemian

Obraz
Składniki: 3 litry wrzątku (g), 3 marchewki (sł), 2 pietruszki średniej wielkości (sł), kawałek selera (sł), kawałek pora lub cebula (o), natka pietruszki (k), kurkuma (g), liść laurowy (g), dwa ziarna ziela angielskiego (o), parę ziaren pieprzu (o), sól (słn), sok z cytryny (k). Przygotowanie: Do wrzątku (g) dodać obrane i pokrojone na duże kawałki marchewki (sł), kawałek pora lub cebulę (o), szczyptę soli (słn), łodygi natki pietruszki (k), jeden liść laurowy (g), pietruszkę (sł) obraną i pokrojona w duże kawałki, ziarna ziela angielskiego (o), szczyptę soli (słn), odrobinę soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), selera (sł), ziarna pieprzu (o) i sól (słn). Gotować około godziny na bardzo małym ogniu. Po tym czasie wyjąć warzywa i przyprawy. Na koniec dodać natkę pietruszki (k).

Pizza według pięciu przemian

Obraz
Składniki: Ciasto: 750 g mąki pszennej chlebowej lub typ 00 (k) , 350 ml ciepłej wody (słn), 1 łyżka oliwy (sł), 25 g świeżych drożdży lub opakowanie suszonych (sł),  1 łyżeczka cukru (sł), szczypta kurkumy (g), szczypta imbiru (o), półtorej łyżeczki soli (słn). Sos pomidorowy: pół cebuli (o), dwie łyżki oleju (sł), sól (słn), sok z cytryny (k), 500 ml passaty pomidorowej (k), kurkuma (g), tymianek (g), szczypta cukru (sł), trzy ząbki czosnku (o), bazylia (o), łyżka octu balsamicznego (k). Przygotowanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce. Jeśli używamy suszonych drożdży pomijamy ten krok. W tym czasie na patelni rozgrzać olej (sł) i wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę (o), lekko posolić (słn). Podsmażyć aż cebulka będzie złota. Dodać passatę (k), szczyptę tymianku (g) i kurkumy (g), bardzo małą szczyptę cukru, rozgniecione ząbki czosnku (o), bazylię (o), szczyptę soli (słn) i łyżkę octu balsamicz

3Bit bez pieczenia

Obraz
Składniki: puszka masy kajmakowej, ja używam o smaku krówki, może być również orzechowa czy czekoladowa, 1 duża paczka herbatników pełnoziarnistych i paczka herbatników czekoladowych, 3 budynie śmietankowe (niesłodzone), 1 margaryna, galaretka cytrynowa, około 4 łyżek cukru, 3 szklanki mleka, 2 duże kubki śmietany 30%, 20g żelatyny (z opakowania na 2,5 litra wody), kawałek gorzkiej czekolady. Przygotowanie: Zagotować dwie szklanki mleka z 3 lub 2 łyżkami cukru. W szklance mleka rozpuścić budynie. Do zagotowanego mleka dodać rozpuszczony budyń w momencie aż zgęstnieje dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostudzenia, następnie zmiksować dodając stopniowo do kostki margaryny. Żelatynę rozpuścić w 1/3 - 1/4 szklance gorącej wody, odstawić do ostygnięcia. W tym czasie kwadratową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć herbatniki pełnoziarniste. Na nich rozprowadzić masę kajmakową. Ułożyć następną warstwę herbatników a na nią masę budyniową. Na masie

Sos grzybowy według pięciu przemian

Obraz
Grzyby - nie wyobrażam sobie bez nich jesieni i zimy. Ten smak towarzyszy mi od dzieciństwa. W tą jesień wybrałam się na swoje pierwsze grzybobranie i powiem szczerze, smakują jeszcze lepiej. Świerze grzyby mrożę w woreczkach. Część oczywiście suszę na wigilijne uszka.  Sos to pyszny dodatek do niedzielnego schabowego, klusek śląskich czy kopytek. Składniki 2-3 litry wrzątku (g) Jedna marchewka (sł) Kawałek selera (sł), Korzeń pietruszki (sł), Kawałek pora (o), Pieprz kolorowy ziarnisty (o), Sól (słn), Sok z cytryny (k), 1/4-1/3 szklanki kwaśnej śmietany (12-18%)  (k), Kurkuma (g), Liść laurowy (g), Ziele angielskie (o), Koperek (k), Cebula (o), Łyżka klarowanego masła (sł). Natka pietruszki (k), 20-30 dag grzybów (sł) świeżych, Dwie łyżki mąki pszennej (k). Przygotowanie: Do gotującej się wody (g) dodać pokrojoną w mniejsze części marchewkę (sł), pora (o), łyżeczkę soli (słn), łodygi natki pietruszki (k), liść laurowy (g), selera (sł), dwa ziarna ziela an