Arancini

Co zrobić jeśli zostało nam risotto z poprzedniego dnia? Arancini! Jest szybkie w przygotowaniu i pyszne. Możemy przygotować risotto poprzedniego dni a po powrocie do domu szybko przygotować obiad czy kolację.

Składniki:

  • risotto
  • mozzarella (k),
  • bułka tarta (k),
  • mąka pszenna (k),
  • 2 jajka (sł),
  • 3-4 łyżki mleka (sł),
  • sól (słn),
  • pieprz (o),
  • sok z cytryny (k),
  • tymianek (g),
  • olej do smażenia (sł).
Przygotowanie:
Do risotto (słn - bo na takim smaku zostało zakończone przygotowanie) dodać parę kropli soku z cytryny (k), szczyptę tymianku (g), jajko (sł), pieprz (o), sól (słn). Mozzarellę pokroić w większą kostkę. Jajko (sł) roztrzepać z mlekiem (sł), dodać szczyptę pieprzu (o) i soli (słn). Dłonie zwilżyć wodą, wziąć porcję risotto i uformować kulkę. W środek włożyć kawałek mozzarelli (k) i dokładnie skleić. Kulkę obtoczyć w mące (k), jajku (sł) i bułce (k). Najlepiej smażyć na głębokim tłuszczu około 3-4 minuty, aż będą złote lub na patelni do zrumienienia z każdej strony. 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian